„Každý den k nám zavítá tak padesát až sto lidí, což je docela dost. Záleží na počasí a na termínu,“ informoval Zbyněk Stejskal z prodejny Veloservis v Havlíčkově Brodě a dodal: „Nejvíce kol se tradičně prodává v březnu, dubnu a květnu. Ve dvou prodejnách Veloservis, které v Brodě jsou, se za rok prodá odhadem 1500 kol.“

Přestože je na trhu nepřeberné množství výrobců, není značka to hlavní, podle čeho se zákazníci při výběru orientují. „Lidé vybírají především podle barvy a kvality součástek. Populární jsou reflexní a svítivé barvy, jako zelená nebo žlutá. Ze značek se nejvíce prodávají Merida, 4ever nebo Ghost, ale myslím, že na tom lidem tolik nezáleží. Co se týče ceny, optimum je tak 10 tisíc, ale většina kupujících si pořizuje kola v rozmezí 15 až 30 tisíc,“ podotkl Zbyněk Stejskal.

Výrazný vzestup lze v poslední době zpozorovat u elektrokol, která pomocí elektrického pohonu usnadňují cyklistovi jízdu. Na trhu se nabízí elektrokola s předním, zadním nebo středním pohonem, dále si může zákazník vybrat, jaký typ baterie či jakou nosnost kolo bude mít. „Minimální ceny se pohybují okolo dvaceti tisíc, ale to je opravdu jen na popojíždění ve městě. Pokud chce někdo vyjet s elektrokolem do hor, doporučujeme ho pořizovat tak za 40-50 tisíc,“ uvedl Stejskal. Samotný provoz však není nijak nákladný. Kilometr jízdy vyjde na desítky haléřů v závislosti na různých faktorech, jako například hmotnost cyklisty, terén trasy či povětrnostní podmínky.

Jaromír Nohavica
Festivalovou sezónu na Brodsku uzavře regionální Stock a Širák s Nohavicou

Kromě jízdních kol si lidé také čím dál, tím častěji kupují koloběžky. Poptávka je nejen po dětských, ale hlavně po koloběžkách pro dospělé. Ty jsou vhodné jak do ulic, tak do terénu a v poslední době se staly oblíbenou náplní volného času mnohých lidí.

Většina prodejen nabízí také možnost servisu a opravy kol a dle slov Zbyňka Stejskala to lidé s oblibou využívají: „Často nám dávají kola do servisu, je to pro ně pohodlnější, než kdyby si to museli opravit sami doma.“

Zvýšená poptávka po kolech je pravděpodobně způsobena i množstvím cyklostezek, které se v okolí budují. V Havlíčkově Brodě byla letos na jaře zrekonstruována část stezky podél řeky Sázavy, díky které mají brodští cyklisté možnost využít trasu s ideálním povrchem. Mezi Přibyslaví a Sázavou u Žďáru nad Sázavou se nachází jedna z nejvyužívanějších cyklostezek na Vysočině. Tato přes devět kilometrů dlouhá trasa byla otevřena v roce 2011 a díky svému nenáročnému terénu a krásnému okolí řeky Sázavy je ideálním místem pro rodinné výlety.

Hasičům náleží úcta, říká brodský starosta Jan Tecl na snímku vpravo.
Zasloužilí hasiči z Kraje Vysočina se sešli na radnici