Byla to skvělá snídaně, která doslova pohladila mé chuťové pohárky," potvrdila Renáta Nováčková z města Havlíčkova.

Byla mezi prvními lidmi, kteří v sobotu krátce po deváté hodině přišli hromadně posnídat do vestibulu havlíčkobrodské Staré radnice a prožít Férovou snídani, a oslavit tak Světový den pro fair trade.

Tento svátek je věnovaný způsobu spravedlivého obchodu, jehož cílem je přímá a účinná podpora znevýhodněných pěstitelů a řemeslníků z rozvojových zemí. A tak, čím je víc snídajících – letos se snídaně konala v ČR ve více než 80 městech a obcích, tím silnější je signál, že v České republice jsou lidé podporující odpovědnou spotřebu, důstojnou práci a dodržování lidských práv.

Do vestibulu před Krajskou knihovnou Vysočiny, jejíž zaměstnanci se podíleli na přípravě snídaně, přišla a zasedla k prostřeným stolům více než dvacítka lidí všech věkových skupin. Například napekli a přinesli k nabídce spolustolovníkům různé koláčky či bábovky a jiné pečivo slazené „férovým" třtinovým cukrem.

Vychvalovány byly četné domácí sýrové a bio pomazánky, či  v domácích elektrických pekárnách pečené chleby s množstvím zajímavých voňavých přísad.

Za pořadatele přispěl k úspěchu havlíčkobrodské Férové snídaně rovněž Jakub Vaníček z krajské knihovny.

„Potěšila mne slova chvály, která zazněla na můj domácí chléb. Navíc jsem všem obohatil snídani i čerstvými vařenými slepičími vejci, rovněž z našeho domácího chovu. A hlavní je, že smysl férové snídaně byl naplněn i v Havlíčkově Brodě."

Jaroslav Švanda