Celkem patnáct finalistů vybrala porota pod dohledem odborného garanta soutěže Mistra kuchaře Vladimíra Picky.

„Soutěžící se utkají ve finále v úterý v pražském studiu Chefparade+ o ceny v celkové hodnotě dvaceti tisíc korun a tuňákové výrobky Rio Mare. Do odborné poroty usedne také Jiří Král, šéfkuchař a člen představenstva Asociace kuchařů a cukrářů. Živé finále bude moderovat Markéta Hrubešová. Do soutěže se letos přihlásilo 123 studentů z pětatřiceti středních škol," uvedl za pořadatele soutěže Lukáš Klapil.

Mladé kuchařky a mladí kuchaři připravovali v korespondenčním kole originální a rychlou svačinu za použití hlavní suroviny tuňáka Rio Mare. „V živém finále ukáží vybraní soutěžící své kulinářské umění před odbornou porotou ve složení mistr kuchař Vladimír Picka a šéfkuchař restaurace Auerole Jiří Král. Soutěž Svačina roku s Rio Mare bude mít letos i druhou porotu, ve které usednou zástupci pořadatele soutěže a Petra Novotná, food fotografka a food bloggerka," pokračoval Klapil.

Odborná porota udělí první místo v hodnotě sedmi tisíc korun, druhé místo v hodnotě pěti tisíc korun a bronzovou pozici v hodnotě tří tisíc korun. Zástupci pořadatele ocení i jednoho soutěžícího Zvláštní cenou Rio Mare v hodnotě pěti tisíc korun. Školy dostanou produkty Rio Mare ve stejné ceně jako studenti.

„Ve finále budou mít studenti na přípravu receptu dvacet minut. Hlavní surovinu tuňáka Rio Mare a doporučené suroviny obdrží zdarma, náklady na ostatní použité suroviny jim uhradí pořadatel," přiblížil Klapil.

Gastronomickou soutěž pořádá společnost Bolton Czechia, která v České republice i na Slovensku zastupuje oblíbenou značku tuňákových výrobků Rio Mare.