Lidé si každoročně dávají různá předsevzetí. Mezi ty nejčastější však patří zlepšení fyzické kondice a následné zhubnutí.

Není se tedy vůbec čemu divit, že lidé v lednu berou posilovny a fitness centra na Havlíčkobrodsku doslova útokem. Sportovní trenéři se však shodují, že počáteční nadšení a energie jim vydrží pouhých pár týdnů.

„Oproti loňskému roku máme v lednu o třetinu vyšší návštěvnost. Je evidentní, že lidé chtějí se sebou něco dělat a kromě klasické posilovny jsou hojně navštěvované i skupinové lekce," uvedl trenér a majitel posilovny a spinningového centra Fitko ve Ždírci nad Doubravou, Martin Bříza. Rovněž dodal, že návštěvnost nově evidují pomocí rezervačního systému.

„Máme také nového profesionálního trenéra Aleše Peška, který například vede funkční kruhový trénink, tedy cvičení na stanovištních za doprovodu hudby," vysvětlil Bříza. Ten podotkl, že do posilovny chodí hodně i studenti. „Novým klientům ždíreckého Fitka se naši trenéři věnují individuálně a cvičíme na základě individuálních plánů, tedy je vhodné, aby každý člověk, co k nám přijde, měl ujasněné priority a nějaké reálné cíle," pokračoval Bříza s tím, že k dispozici je také nová posilovací workoutová věž. Na ní lze provádět hned šest cviků, přičemž jde o kombinované stanoviště.

Podobnou zkušenost uvedla i provozní havlíčkobrodského sportovního centra a posilovny Fit HB Lucie Škachová.

Cvičení pro matky s hlídáním dětí

„Během ledna přišel doslova boom a lidé brali útokem nejen posilovnu, ale i různá skupinová cvičení. Každý rok je to totiž velmi podobné. Hned první týden v lednu začínají chodit lidé, kteří chtějí cvičit a sportovat. S příchodem jara a hezkého počasí se to však vyselektuje a zůstane jen pár nadšenců," řekla Škachová. Ta podotkla, že novinkou pro letošní rok je například cvičení pro maminky se zajištěným hlídáním dětí. „Maminky si k nám mohou přijít zacvičit a děti jim mezitím pohlídají v MaMMa centru, které je hned vedle našeho sportovního centra," nechala se slyšet Škachová. Rovněž dodala, že velký zájem je tradičně i o skupinová cvičení, například Alpinning, TRX nebo Kruhový trénink.

Podle Rostislava Adamce z havlíčkobrodského Centra přirozeného pohybu My body fitness je důležité, aby začátečníci v posilovně cvičili s odborným trenérem. „Na začátku je potřeba zpevnit celé tělo, tedy vhodné je například cvičit s vlastní váhou těla," konstatoval Adamec s tím, že nic se nemá přehánět.

Centrum My body fitness se totiž jako jediné na Havlíčkobrodsku specializuje na komplexní programy cviků zaměřených především na úpravu hybnosti.