„Krajská dotace z grantového programu Investujme v sociálních službách umožnila zakoupit nový služební automobil Fabia. Ten  využijí především komunitní tým a tým podpory v zaměstnávání k poskytování terénní formy služby sociální rehabilitace. Pro některé uživatele je ambulantní služba obtížně dostupná – zdravotní handicapy či zvyšující se náklady na dopravu jim nedovolují pravidelně za službou dojíždět," informoval Martin Prášek, vedoucí střediska. Ten vysvětlil, že smyslem terénní práce je poskytovat uživatelům službu v jejich v přirozeném prostředí. Uživatelé, kteří terénní službu využívají, jsou převážně z menších měst a vesnic v regionu Havlíčkův Brod. Například ze Světlé nad Sázavou, Ledče nad Sázavou, Přibyslavi, Habrů, Vysoké, Číhošti a dalších. „Terénní práce je zaměřena na doprovod na úřady, pomoc při vyřizování invalidního důchodu, dávek a sociálních příspěvků), k lékaři či posudkové komisi, na nácvik sociálních dovedností a na návštěvy v psychiatrické léčebně v době hospitalizace," upřesnil Prášek.

Služba podpory v zaměstnávání je specificky zaměřená na podporu při uplatnění na otevřeném trhu práce a využívají již od roku 2006 vedle obyvatel z Havlíčkova Brodu také zdravotně znevýhodnění obyvatelé Chotěboře, Světlé nad Sázavou, Ledče nad Sázavou, Ždírce nad Doubravou, Habrů, Přibyslavi a Golčova Jeníkova.

Na začátku spolupráce může služba dobře probíhat v ambulantním prostředí. „Pracovní konzultant mapuje konkrétní zkušenosti a představy uživatele, plánuje další postup, trénuje jeho specifické dovednosti. Další fáze spolupráce se však bez práce v terénu již neobejde, například osobní kontaktování potenciálních zaměstnavatelů," popsal celý proces Prášek.

Při zapracování uživatele na novém pracovním místě je součástí nabídky služby pracovní asistence. Jinými slovy:  pracovní konzultant je po část pracovní doby přítomen na pracovišti, mapuje, co se daří, či nedaří, podporu poskytuje jak uživateli, tak zaměstnavateli. Pracovní asistence se poskytuje i opakovaně a dlouhodobě.

Jedná se o časově velmi náročnou činnost, ale zkušenost ukazuje, že se podstatně zvyšuje pravděpodobnost dosažení cíle. To znamená udržení takovéhoto pracovního místa na otevřeném pracovním trhu.