„Zdena byla dlouholetým zaměstnancem Fokusu Vysočina a byla pro fokusácké klienty a zaměstnance důležitou osobou. Její přínos pro chráněnou dílnu spočíval především v její nevšední tvořivosti. Ke klientům přistupovala s pochopením, individuálně, se zájmem pochopit člověka a provázaně s dalšími službami mu nabídnout maximální pomoc a podporu," konstatovala vedoucí brodského střediska Eva Teclová.

Fokus Vysočina letos slaví výročí dvacet let existence a v prosinci tomu bude rok, co Zdena Pleskačová zemřela. Soutěž tak má být trvalou připomínkou jejího přínosu a zároveň prvního výročí jejího odchodu.

„Prosíme tedy o nové nápady na keramické výrobky. Ty stačí popsat pár slovy tak, aby byl zřetelný autorský záměr, případně je možné je nakreslit, vyfotografovat, uvést rozměry a podobně. Komise vyhodnotí originalitu návrhu, jeho realizovatelnost a estetickou úroveň," vysvětlila Teclová. Soutěž je určena jednotlivcům starším 15 let a každý účastník může přihlásit pouze jeden námět. Ten je třeba opatřit názvem, jménem a věkem autora a kontaktní adresou, e-mailem a telefonem. Uzávěrka soutěže je 31. října letošního roku.

Oficiální vyhlášení výsledků soutěže se uskuteční při vánočním prodeji výrobků chráněných dílen Fokusu Vysočina . A důležité také je, že autoři oceněných námětů budou odměněni věcnými cenami. Nejlepší návrh bude se souhlasem autora realizován FOKUSem Vysočina. Náměty přijímá Eva Douchová osobně nebo poštou na adrese Štáflova 2003, Havlíčkův Brod 580 01, nebo na e-mailové adrese: eva.douchova@fokusvysocina.cz.