VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Gastronomická akce v Přibyslavi nabídla brambory mnoha chutí

Přibyslav – Stovky lidí přišly ochutnat pokrmy z brambor, poslechnout si přednášku o bramborách a hlavně se podívat na letošní úrodu brambor a dalších výpěstků.

22.10.2014
SDÍLEJ:

Nejlepší odrůdy brambor, které se na výstavě v Přibyslavi představují, mohou návštěvníci radničních sklepů také ochutnat. Foto: Deník/Štěpánka Saadouni

Tato gastroakce byla totiž součástí XVI. ročníku místní „Výstavy ovoce, zeleniny medu a brambor", která probíhala během víkendových dnů 18. – 20. října.

Brambory patří do české kuchyně

„Cílem gastroakce byla propagace českých brambor v české kuchyni, včetně doporučení vhodných odrůd pro přípravu různých pokrmů. Proto Gastronomia Bohemica připravila pro návštěvníky mix teorie a praxe. Na úvod slavnostního zahájení výstavy proběhla přednáška Milana Čížka z Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě s názvem České brambory v českých kuchyních," informoval za pořadatele gastroakce Jiří Souček.

Hlavní součástí celé akce však byla ukázka tradičních i netradičních jídel z brambor, která byla zdarma k ochutnání u stánku před radnicí.

Profesionální kuchaři Martin Zvára ze SOŠ a SOU Vlašim a Vladislav Zabloudil z pivovarské restaurace ve Velkých Popovicích připravili různé bramborové speciality – konkrétně pak bramborový prejt, bramboračku s houbami, tatarák z brambor, pikantní pomazánku z brambor, bramborák a bramborovou placku. A proč byla pro tuto akci zvolena právě Přibyslav?

„Protože Přibyslavsko patří mezi ty hlavní pěstitelské oblasti s těmi nejkvalitnějšími odrůdami a místní tradiční Výstava není jen o ovoci a zelenině, ale především o bramborách. Přibyslavsko má mnoho zvláštností, nejenže je ve vybraných slovech, ale má i co dalšího zajímavého nabídnout. Je významným historickým místem v českých dějinách," zdůraznil Jiří Souček. Třetí částí propagace českých brambor byla výstava vzorků letošní úrody spojená se soutěží. Diváci mohli zhlédnout na 75 vzorků brambor různých odrůd, z toho zhruba jedna třetina byla od soukromníků a drobných pěstitelů, zbylé dvě třetiny pak byly od firem a zemědělských družstev. Spolupořadatelem akce, kromě města Přibyslav, byla i agentura CzechTourism, která veřejnosti představila projekt CzechSpecials, jehož úkolem je propagace využívání tradiční české kuchyně v turistickém ruchu.

Autor: Štěpánka Saadouni

22.10.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Prvňáci mají svá tabla! Představíme školáky ze ZŠ a MŠ Šlapanov

Turnaj se konal v hale TJ Jiskra Havlíčkův Brod.

Myšlenky na cvičení traumaplánu šly při vánočním turnaji stranou

Nemocné Natálce může sbírka pomoci k samostatné chůzi

Malá Losenice, Ždírec nad Doubravou – Nejednu krušnou chvíli už život připravil rodičům čtyřleté Natálky. Holčička se jim narodila v srpnu 2013 a byla velmi krásné a hodné miminko.

Koledy budou znít společně na sedmi místech

Havlíčkobrodsko - Ve středu 13. prosince v osmnáct hodin zazní opět společně po celém Česku známé vánoční koledy. Akce vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA Česko zpívá koledy právě dospěla ke svému sedmému vrcholu. Za uplynulých šest let se určitě stala tradicí.

Jeden řidič požil alkohol, druhý přidal marihuanu

Havlíčkobrodsko - Jeden řidič pod vlivem alkoholu, druhý pod vlivem drog. takový byl výsledek silničních kontrol, které prováděli policisté z obvodního oddělení v Havlíčkově Brodě v sobotu 9. prosince.

Přibyslav získala do vlastnictví umělecká díla bývalého starosty

Přibyslav – Tři umělecká díla akademického sochaře Romana Podrázského získalo do sbírky město Přibyslav.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT