„Na začátek bych chtěl upřesnit, že celá akce je pouze v přípravné fázi. Vykoupili jsme už pozemky od soukromého vlastníka a připravujeme studii," zdůraznil starosta Luděk Kovařík.

Nové rodinné domky by měly v budoucnu stát poblíž haberského fotbalového hřiště. „Až budeme mít hotovou studii, bude třeba vyhlásit výběrové řízení na inženýrské sítě, takže hotových stavebních parcel se zájemci mohou dočkat tak za dva roky. Letos to určitě nebude," konstatoval starosta. Jak dodal, zájemci o volné stavební parcely samozřejmě jsou. Například v nedaleké Frydnavě byly k dispozici volné stavební parcely dvě, obě jsou již obsazené.

„Zájemci o parcely se na úřadě ptají, zajímá je i, za kolik se budou parcely prodávat, ale to je spíš téma do budoucna. Jedno je ale jisté, prodávat tyto parcely v ceně 160 korun za jeden čtvereční metr určitě nebudeme. Předpokládáme, že mezi občany uděláme anketu, sejde se zastupitelstvo a cenu určí podle momentální situace," podotkl starosta Kovařík.

Plánem na stavební parcely velké investiční akce v Habrech pro letošní rok končí, ale to neznamená, že by městský úřad nic nepodnikal. Jak doplnil starosta Kovařík, věnuje se město Habry například problémům nakládání s odpadem, zapůjčuje občanům kompostéry na bioodpad a plánuje další menší investiční akce. „Rozpočet města Habry je 17 milionů na rok. Na první pohled je to slušná částka, ale je třeba si uvědomit, že z těchto peněz musíme hradit poplatky za energie, investovat do údržby a oprav obecního majetku, do údržby městské zeleně, do dopravní obslužnosti a podobně, takže velké investiční akce musíme dobře plánovat," vysvětlil starosta Kovařík.

DALŠÍ INVESTICE

Nicméně v letošním roce město Habry plánuje pokračovat v opravě fasády na školní jídelně vedle zámku. Zde, jak upřesnil starosta Kovařík, využije město dotace od Kraje Vysočina. Rovněž je v plánu výměna oken v mateřské škole, k čemuž by mělo dojít až v létě. Město rovněž hodlá přispět místní římskokatolické farnosti na nátěr kostelní věže, pokud církev získá dotace, bude se na financování nátěru město podílet. Pravidelně každý rok město Habry přispívá akciové společnosti z Prahy na rekonstrukci místního židovského hřbitova. „Je to asi 20 tisíc ročně, děláme to tak asi pět let," upřesnil starosta Kovařík.

Jedná se o akciovou společnost Matana, která spravuje i židovský hřbitov v Golčově Jeníkově. Co považuje starosta Luděk Kovařík za velkou výzvu do budoucna, je však stavba čističky odpadních vod a kanalizace. Zhruba v roce 2020 by měla mít města a obce podle vodního zákona a nařízení Evropské unie svoje vlastní čističky. „Ovšem je otázka, kde na takovou stavbu vzít peníze. Jenom pro město Habry by stála čistička a kanalizace asi 70 milionů korun. A to nepočítáme vůbec naše místní části. Takže budeme čekat, co nový vodní zákon přinese," podotkl starosta.