Největší počet hasičů na čtvereční metr, tak to vypadalo v sobotu v areálu Dukla. „Den hasičů je velkým poděkováním Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina hasičským dobrovolným sborům, bez rozdílu věku," zdůraznil Luboš Vacek, ředitel územního odboru Havlíčkův Brod stím, že v tak velkém stylu se toto setkání koná na Dukle vůbec poprvé ale do budoucna by se z něho měla stát tradice.

V areálu se sešlo celkem asi šest desítek hasičských dobrovolných sborů z celého Havlíčkobrodska. Součástí oslav byla, jak jinak, velká soutěž dětských požárních sborů v požárním útoku. V kategorii menších dětí zvítězil SDH Česká Bělá. V kategorii starších dětí Libice nad Doubravou.

Děti chtěly soutěžit jako dospělí

„Dětský hasičský sbor u nás existuje od roku 1990, máme 35 členů. Sbor vznikl z iniciativy samotných dětí, které chtěly jezdit na soutěže jako dospělí. Myslím, že se nám letos opravdu daří, 90 procent cen na letošních soutěžích putovalo do Libice,"pochválil dětské hasiče z Libice Pavel Rutch. Recept na vítězství je podle jeho názoru jednoduchý. Disciplína, řád, pravidelné tréninky a samozřejmě mít dobré vedoucí, šikovné „dospěláky", kteří rádi věnují dětem zdarma a pro radost svůj volný čas. Spokojené bylo v soutěži i dětské družstvo hasičů z Dobré u Přibyslavi, které si odvezlo stříbro.

„Druhé místo, to je velký úspěch. V poslední době se nám moc nedařilo. Pohár za druhé místo nás těší tím víc, že tady v Brodě soutěžila ta nejlepší dětská družstva," konstatovali Stanislav a Jan Pejzlovi. Soutěžily nejen děti, ale také dospělí. V kategorii žen bylo nejlepší družstvo Z Libice nad Doubravou, mezi muži, veterány, SDH Klouzovy. Soutěž zpestřilo i utkání hasičských výjezdových jednotek v netradičních disciplínách, jako bylo zdolávání překážek, stavění protipovodňové hráze, či zasažení a „setřelení" cíle proudem vody z hasicího přístroje, který si předtím museli sami naplnit vodou. Pro děti byly připraveny ukázky hasičské technik nebo hudební vystoupení.