Hasiči z Veselého Žďáru se zaměřují především na výchovu a trénink dětí a dorostu, které se pravidelně účastní soutěží v hasičském sportu.

„Nedávno jsme hostili okrskovou soutěž, která pro nás dopadla velmi dobře. Děti obsadily všechna nejvyšší umístění, tedy od prvního až po třetí," uvedl bývalý starosta sboru dobrovolných hasičů z Veselého Žďáru Bohuslav Kučírek. Podotkl, že hasiče v rámci oslav 120 let od založení čekají i oslavy. „V obci pravidelně pořádáme různé kulturní slavnosti a společenské akce, letošní rok nebude výjimkou," pokračoval.

Podle velitele sboru Josefa Tajovského bydlel v 19. století v každém druhém domě hasič. „Střechy byly dříve ze spalného materiálu, došek a slámy. Za domy pak byly většinou různé stodoly a další hospodářské budovy, mezi kterými vedla i příjezdová cesta," popsal Tajovský.

Ten podotkl, že dříve byla požáry na denním pořádku a hasiči k uhašení ohně používali takzvaný lokomobil, což je předchůdce dnešních traktorů. „Dříve byly ve sboru především muži, ženy přišly až později," konstatoval Tajovský.

Dobrovolní hasiči ve Veselém Žďáru mají také několik historických stříkaček, které mají uložené ve speciálním dřevěném přístřešku.

„Vlastníme i jednu koňskou stříkačku z roku 1897 a také první motorovou stříkačku od firmy Smejkal z roku 1938," řekl velitel sboru Tajovský.

Bývalý starosta Kučírek se také pochlubil tím, že sbor má vlastní kroniku, která sahá až do roku 1919. „Jde 
o druhou kroniku. Ta první se bohužel nedochovala," vysvětlil Kučírek. První zápisy prý pocházejí z dob první světové války. Hasiči psali především o tom, jak se z fronty vrátili ve zdraví a jaké útrapy a bolesti zažili. „V kronice nechybí ani tehdejší podrobné účetnictví, přičemž vše je psáno ozdobným písmem, jež se v dnešní době už jen tak nevidí," upozornil Kučírek.

Současným starostou sboru je Martin Tonar, který mimo jiné i trénuje třicet tři dětí a dorostu, které jsou členy sboru. „Máme vlastní hasičské cvičiště, které je určené pro potřeby tréninku dětí a dospělých," uvedl Tonar. Mezi dětmi jsou i sedmiletý Matěj Meloun či Klára Trtíková, kteří poctivě s hadicí trénují a běhají. „Máme smíšené družstvo. Myslím si, že nám to jde všem stejně a moc nás to baví," prozradila Klára. Pro Bronislavu Filovou je na-opak nejtěžší přeskakovat přes překážky. Ženský tým má pro změnu vlastní dresy vyrobené na zakázku.

Jak hlasovat
V tomto kole seriálu se SMS posílají ve tvaru DOBRACI ZDAR na telefonní číslo 9001104. Jedna SMS stojí 4 koruny. Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezený. Hlasovat pro SDH Veselý Žďár lze do pátku 3. června do 15.00.