Na Havlíčkobrodsku mohli zájemci navštívit například zbrojnici v Ledči nad Sázavou, Chotěboři a Havlíčkově Brodě. „Zbrojnici jsme pro návštěvníky otevřeli již prvního května, zájemců za tu dobu bylo poměrně dost," informoval  velitel směny havlíčkobrodského střediska profesionálních hasičů David Panský.

Za tři dny navštívilo havlíčkobrodské hasiče zhruba třicet dospělých a padesát  dětí. „Většinou to jsou rodiny, někdy přijde na návštěvu školní třída. Přicházejí i členové sborů dobrovolných hasičů z okolí, se kterými profesionální hasiči úzce spolupracují," upřesnil Panský. Zájem návštěvníků se mění podle věku. Dospělé zajímá technika, způsob služeb v hasičské zbrojnici, práce hasičů při výjezdech, práce s hasičskou technikou u dopravních nehod. Děti jsou zase nadšené z prohlídky hasičských vozů a jsou šťastné, když si mohou prohlédnout nějaké auto zvnitřku a vyzkoušet si, jak funguje hasicí přístroj.

Podle Panského Dny otevřených dveří pořádá hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina pravidelně každý rok, exkurze trvají několik dnů, vždy v době od 8 do 17 hodin, ale pokud přijde někdo poději, nemusí se bát, že by mu hasiči prohlídku neumožnili. Loni brodští hasiči  zasahovali téměř při stovce dopravních nehod, hasili celkem 47 požárů a řešili celkem 358 různých dalších případů.