Hastrman, největší rybník lidmi hojně navštěvovaného havlíčkobrodského parku Budoucnost, prochází v současné době žádoucí proměnou. A nejen on, modernizace se dočkala i síť chodníků, která kolem něho vede.

„Revitalizace, odbahnění, úpravy břehů této vodní plochy a opravy chodníků si vyžádají investici ve výši dvou milionů a čtyř set tisíc korun. Tyto prostředky uvolní ze svého rozpočtu město," uvedl havlíčkobrodský radní Libor Honzárek.

Ten dodal, že výsledkem bude nejen podstatné zvýšení kvality vody v rybníku, jehož plocha dosahuje rozlohy jednoho a půl hektaru, ale i významná estetická „nadstavba", kterou největší park ve městě provedenými úpravami získá. „Ze dna rybníku bylo vybagrováno devět a půl tisíce kubických metrů bahna. Odvezeny byly na deponii za letištěm. Laboratorní testy prokázaly, že bahno není kontaminováno a může  být využito jako hnojivo, popřípadě jím mohou být navýšeny kulturní vrstvy polí a luk," pokračoval Honzárek.

Do léta bude hotovo

Odbahnění je již kompletně dokončeno, dodavatel, jímž je jihlavská společnost PSJ, nyní opravuje břehové partie a chodníky. Celé dílo by měl samosprávě předat k užívání již koncem jara.
Uvedená ekologická investice města není součástí revitalizace kaskády rybníků Cihlářského potoka. Jde o samostatnou akci, jejíž realizaci nicméně úprava toku a rybníků na Cihlářském potoce urychlila.

„Postupem času by se k revitalizaci Hastrmana tak jako tak muselo přistoupit. Takto to bylo provedeno prakticky při jednom nasazení těžké techniky," řekl Honzárek. Rybník Hastrman není jediný, který město vlastní a o který se stará. „Samosprávě patří soustava devíti větších či menších rybníků. Všechny již prošly revitalizací, některé z nich byly také odbahněny," dodal Honzárek.

Lidi, které redakce v souvislosti s revitalizací nejen kaskády Cihlářského potoka, ale i rybníka Hastrman oslovila, uskutečněné práce většinou uvítali.

„Rybníky na potoce, ale i celý park Budoucnost již odborný zásah potřebovaly, to je bez diskuze. Teď jde jen o to, aby radnice zajistila i citlivý zásah do stromů a zeleně, která v parku je, a která se, jak jsem slyšel, teď chystá," poznamenal například František Jambor z Havlíčkova Brodu.