"Tentokrát v obchodech a firmách, organizacích a institucích rozdávali tříkrálovské požehnání zástupci havlíčkobrodského Spolku Epigram ve složení Vít Vodrážka, Michaela Krpálková a Lumír Mach. S kytarou a písničkou nezapomněli navštívit ani brodskou radnici, kde je přivítali radní v čele se starostou Havlíčkova Brodu Janem Teclem. A jak už bývá zvykem, tři krále zastavovali i lidé v ulicích, kteří chtěli také přispět do zapečetěné kasičky na pomoc lidem v nouzi z regionu," popsala zahájení tradiční Tříkrálové sbírky mluvčí Charity Aneta Slavíková.Každoroční tříkrálové koledování zahájilo vedení Oblastní charity s kytarou a písničkou. Koledovali i na brodské radnici.Zdroj: Aneta Slavíková

Hlavní koledování na Havlíčkobrodsku, Humpolecku a Polensku se uskuteční v době víkendu, 5. a 6. ledna. S organizací a uskutečněním Tříkrálové sbírky v tomto regionu každoročně pomáhá kolem patnácti set dobrovolníků. Jak připomenule mluvčí Aneta Slavíková,Oblastní charita Havlíčkův Brod výtěžek z Tříkrálové sbírky 2019 využije pro nákup devítimístného vozidla pro každodenní svoz klientů s postižením do Sociálně terapeutické dílny. Zároveň peníze použije také na rozvoj takzvané charitní záchranné sítě. Tento projekt plánuje v koordinaci s dalšími Charitami v Kraji Vysočina.

Ilustrační foto
Sníh trápí řidiče: silnici mezi Havlíčkovým Brodem a Humpolcem zablokoval kamion

Stručně lze říct, že lidem, kteří jsou v tíživé životní situaci a dostupné služby jim neumí pomoci, bude moci Charita poskytnout například potraviny, hygienu, ošacení nebo vybavení domácnosti s tím, že materiální pomoc vždy doplní odborným poradenstvím a podporou v řešení jejich problémů. "Celkem pětadevadesát procent z výtěžku Tříkrálové sbírky putuje na přímou pomoc lidem v nouzi, z toho se pětašedesát procent vybrané částky vrací přímo Oblastní charitě Havlíčkův Brod, patnáct procent využívá na pomoc Diecézní katolická charita Hradec Králové, deset procent pomáhá v zahraničí a pět procent přispívá na podporu celostátních projektů. Zbylých pět procent tvoří náklady spojené se sbírkou," doplnila údaje Aneta Slavíková.