Během vyšetření totiž přístroj dokáže dát až o polovinu nižší dávku záření, než je v současné době zvykem.

„Tomograf si během vyšetření sám moduluje  záření. Proudí mezi jednotlivými orgány a sám rozpozná, že například kolem plic může záření ubrat," popsal jednu z mnoha výhod přístroje primář RDG oddělení havlíčkobrodské nemocnice Robert Pípal.

Tomograf využívá rentgenových paprsků a umožňuje podrobné zobrazení jednotlivých částí těla v tenkých vrstvách. Počítačová tomografie umožňující zobrazení vnitřních orgánů pacientů se používá při odhalování jak akutních, tak chronických onemocnění různých druhů.

Výhodou je rychlost

Výsledky vyšetření mají lékaři k dispozici  již dvě minuty po vyšetření a navíc i ve vynikajícím rozlišení.

„Nová mašina dokáže naráz snímat až 128 řezů v submilimetrových vrstvách. Stroj má přednastavené hodnoty, takže pokud chci vyšetřit například kyčelní tepny, dám programu pokyn a stroj si ji sám najde a pořídí snímek," vysvětlil primář. Díky časové úspoře tak lékaři stihnou denně vyšetřit více pacientů.

Nový stroj poslouží i dětem. „Přístroj má speciální program pro dětské pacienty, zaměřuje se hlavně na snížení dávky záření. K dispozici máme pediatrické protokoly na bázi věku a hmotnosti. Ty zaručují nejlepší klinické výsledky," přiblížil primář. Ten ale takovéto vyšetření dětem provádí pouze ojediněle. „Vyšetření dětí na tomografu vždy konzultuji s ostatními lékaři a dělám ho, jen pokud je nezbytně nutné. Nechceme děti zbytečně vystavovat záření, i když je minimální," vysvětlil Pípal.

Lidé se musí objednat

Výměna starého CT přístroje za nový byla podle něj už nutná. „Chceme pacientům nabízet tu nejlepší péči, a proto musíme využívat všech možností, které nám technika nabízí. Tento přístroj odpovídá našim požadavkům a umožňuje nám zvýšit kvalitu léčebné péče," sdělil primář.

Denně na CT stroji lékaři vyšetří kolem čtyřiceti pacientů. „Na tomograf se musí lidé objednávat. Do čtrnácti dnů jsme ale schopni jim vyšetření provést," uzavřel primář.

Beáta Dvořáková