Město Havlíčkův Brod opět rozdává peníze a zastupitelé na svém posledním zasedání schválili hned několik sociálních a kulturních grantů.

„Havlíčkobrodská radnice každoročně vypisuje grantové programy. V oblasti sociálních služeb jsme podpořili hned tři projekty," uvedl starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl. Ten dodal, že dvacet tři tisíc korun schválili zastupitelé pro Fokus Vysočina na besedu o duševním zdraví a nemoci pro studenty a žáky. „Druhý grant ve výši čtrnáct a půl tisíce korun získala Martina Moláková s projektem Půjdeme spolu do Betléma," poznamenal Tecl. Třetí grant získal Český červený kříž Havlíčkův Brod na projekt Na vlastní kůži, a to ve výši třiceti tisíc korun.

Naopak částka, která se přerozdělovala v oblasti kulturních projektů, byla mnohem vyšší.

„Více než sto devadesát tisíc korun získala Havlíčkobrodská obecně prospěšná společnost na již tradiční Havlíčkobrodské kulturní léto 2015," řekl Tecl s tím, že v červenci a srpnu bude Havlíčkovo náměstí a centrum města plné kultury. Stejná organizace získala také dvacet tisíc korun na projekt koncerty vážné hudby. „Zastupitelé rovněž schválili projekt Hrajeme si s tradicemi, který uspořádá Oblastní charita Havlíčkův Brod, a to za čtyřicet osm tisíc korun. Lidé se také mohou těšit na tradiční noc kostelů. Tu pořádá římskokatolické děkanství Havlíčkův Brod. To podalo žádost o podporu ve výši čtrnácti tisíc korun," vysvětlil Tecl.

Radnice znovu podpoří i Festival dechových hudeb – memoriál Otty Bauera, který se poprvé uskutečnil vloni a byl velmi úspěšný. „Lidé zaplnili celé náměstí. Z toho důvodu město podpoří i druhý ročník, a to částkou čtyřicet tisíc korun," pokračoval Tecl. Posledním projektem, který prošel zastupitelstvem, je akce Den D aneb Babi, dědo, pojďme si spolu hrát, který uspořádá Klára Šťastná. Ta žádala město o šestnáct tisíc korun.

Radnice také rozdělovala dotace pro neziskové organizace. Podle místostarostky Ivany Mojžyškové je důležité, aby ve městě fungovala terénní péče. „Město proto podpořilo hned pět neziskových organizací, a to Oblastní charitu Havlíčkův Brod, Fokus Vysočina, Kolpingovo centrum, Úsvit a Dům na půl cesty," řekla Mojžyšková.

Mojžyšková podotkla, že organizace si rozdělí částku přesahující více než jeden milion pět set devadesát tisíc korun. Informovala dále, že radnice plánuje rozšíření Domova pro seniory v Reynkově ulici v Havlíčkově Brodě. „V nejbližších dnech město začne připravovat případovou studii. Naším záměrem je domov rozšířit o stávající část, tedy Alzheimer centrum, a to směrem ke koupališti," vysvětlila Mojžyšková.