Již dnes se návštěvníci mohou těšit na řadu workshopů, recitační vystoupení, koncerty, výstavy nebo také promítání filmů.

Studenti a učitelé si pro návštěvníky Slavnostní akademie Gymnázia Havlíčkův Brod přichystali surrealistickou podívanou. Letošní program se ponese v rytmu populární kapely Beatles a vedle hudby se pokusí upoutat diváckou pozornost například loutkové divadlo, které se vmžiku promění v guláš, či spousta dalších netradičních vystoupení.

Akademii v poledne 24. června zahájí studentská hymna, po které ředitel gymnázia Hynek Bouchal předá pochvaly a ocenění nejúspěšnějším studentům. Na slavnostní zahájení naváže premiéra reklamního spotu a představení nových internetových stránek. Odpoledne pak bude patřit workshopům a rozmanitým vystoupením.

„Chceme připomenout devadesát let od vzniku surrealistického manifestu a padesát roků od průlomové desky Beatles A Hard Day's Night," zmínil motivy letošní Akademie hlavní organizátor Aleš Říman.

Na školním hřišti tak vyroste pódium, na kterém zahraje kapela Drakomor či Odporný Zlozvyk. Kromě hudebních vystoupení upoutá pozornost návštěvníků také loutkové divadlo O Červené karkulce aneb Z jeviště do guláše. Ke zhlédnutí zde budou také surrealistická výtvarná díla studentů včetně surrealistické neinteraktivní biologické tabule. Na školním hřišti nebudou chybět ani stánky s občerstvením, o které se postarají samotní studenti a učitelé.

Už v jednu hodinu odpoledne bude na programu recitační vystoupení Posléze Tě nad starým světem tím už jímá únava aneb V mrtvém listí. Avantgardní představení přenese posluchače ze školního bytu až do Paříže. Bytové prostory havlíčkobrodského gymnázia jsou přitom již několik let opuštěné a organizátoři se tak alespoň pokusí upozornit na potřebu jejich rekonstrukce. Fanoušci filmů zase ocení promítání hororů a dvou zajímavých snímků ve výtvarném ateliéru.

Gymnázium Havlíčkův Brod si připravilo také řadu workshopů. Návštěvníci se mohou těšit na ukázky 3D tisku, fyzikální pokusy, chemickou laboratoř či pozorování oblohy přímo z terasy gymnázia. Připraveny tu pro ně budou také stanoviště věnované mikroskopování a dalším zajímavostem z biologie. Vrcholem programu bude série vystoupení studentů na pódiu, která odstartuje o půl páté. Letošní ročník přitom slibuje návštěvníkům nejen větší porci zábavy, ale také překvapení.

„Akademii pořádáme touto formou třetím rokem. Cílem je otevřít školu veřejnosti a zároveň jsme si vědomi tradice. Naše gymnázium už téměř 280 let přispívá ke kulturnímu životu a výrazně jej formuje," vysvětlil Říman.

Akci uzavře koncert bluesové kapely Shout z Chotěboře a v neposlední řadě také čas a prostor pro volnou zábavu, k níž se bude podávat surrealistický guláš z loutkového divadla o Červené karkulce.

(dop)