Zastupitelstvo města totiž na svém posledním zasedání schválilo jeho změny a je zřejmé, že rozpočet města pro letošní rok bude o více než deset milionů korun bohatší. Na tiskové konferenci to oznámil místostarosta Havlíčkova Brodu Čeněk Jůzl.

„Podařilo se ho navýšit hlavně díky devíti milionům, které by do městské pokladny měly putovat jako příjmy z loterijní daně. Dalších devět set tisíc činí třeba dotace na městskou památkovou zónu," konstatoval pro ukázku místostarosta Jůzl.

Značnou úsporu znamená také nezrealizování opravy střechy na Základní škole 
V Sadech, která se už letos neuskuteční. Proč? Nabízené práce by prý byly příliš finančně náročné.

„Tuto akci jsme dvakrát soutěžili, bohužel, potřebné částky, které se pohybovaly okolo čtyř milionů, se nám zdály příliš drahé. Zkusíme ji tedy vysoutěžit ještě v zimě, kdy by mohly jít ceny dolů," poznamenal havlíčkobrodský radní Libor Honzárek.

Deficit město pokryje z úspor

Rozpočtové příjmy města pro letošní rok činí zhruba 
454 miliony korun a plánovaný deficit je tak něco přes 
35 milionů korun. „Ten je však pokryt především z našetřených prostředků z minulých let," dodal Čeněk Jůzl.

Jak město s uspořenými penězi naloží, není prozatím jasné. „Každopádně musíme počkat na návrhy kontrolního výboru a rady města. Nějaké nápady bychom určitě také měli, ale jsou tu silnější hráči," podotkl šéf havlíčkobrodského kontrolního výboru 
a opoziční zastupitel města Jan Míka.

Konkrétní návrhy na využití v podstatě neočekávaných peněz však zatím nikdo ze zastupitelů zřejmě nemá. „Na to je opravdu ještě moc brzy. Zatím jsem nad tím ani tolik nepřemýšlela," přiznala včera havlíčkobrodská zastupitelka Ivana Štrossová.

V souvislosti s příjmy plynoucími z loterijní daně se takřka nabízí investice takto získaných peněz do havlíčkobrodského sportu.

Alespoň si to právě tak přeje havlíčkobrodská sportovní veřejnost. „Sport by se z toho určitě podporovat dal, ale samozřejmě s rozumem. Myslím ale, že bychom se na přerozdělení mohli v klidu s koalicí dohodnout," konstatoval městský zastupitel Milan Plodík.