Její signatáři žádají vedení města, aby zabránilo vytváření vyloučených lokalit ve městě. „V Havlíčkově Brodě se zvyšuje množství zahraničních pracovníků a sociálně slabých spoluobčanů z okolních měst. Tito občané jsou umisťováni do soukromých ubytoven a jejich vysoká koncentrace na jednom místě vede ke snížení bezpečnosti v daných lokalitách i ve městě a vytváří atmosféru strachu," uvádí se mimo jiné v preambuli petice.

Iniciátorkou vzniku petice byla Helena Siwková. „Patřím mezi lidi, kteří byli opakovaně obtěžováni cizinci. Není to opravdu nic příjemného, když vás obestoupí skupinka opilých obhroublých mužů, kteří se dožadují peněz, alkoholu nebo cigaret. Stejnou zkušenost mají i moje spolupracovnice ze zaměstnání a zaznamenala je i celá řada žen, které naší petici podepsaly. Měla jsem v tu chvíli samozřejmě strach a strach měly jistě i jiné ženy a matky, protože tito cizinci se cíleně zaměřovali na ty nejslabší, tedy právě na ženy a na děti," řekla Siwková.

Zmíněnými cizinci byli hlavně Rumuni a Bulhaři, mezi nimi ale také Slováci a Češi, kterým v Havlíčkově Brodě zprostředkovaly práci personální agentury, většinou ve Futabě. K incidentům docházelo v největší míře na podzim a na sklonku loňského roku na řadě míst, především pak v lokalitách Čechovky, na nábřeží Sázavy, u vlakového nádraží a v okolí nočních podniků.

„Město Havlíčkův Brod situaci rozhodně nepodcenilo a včas, bez ohledu na vzniklou petiční iniciativu, přijalo opatření k posílení bezpečnosti v ulicích. Strážníci, uniformovaní policisté, ale i policisté v civilu se zaměřili na všechny problémové lokality. Situaci v nich monitorovaly i bezpečnostní kamery, řady městské policie rozšířili preventisté. Osobně jsem několikrát, naposledy to bylo 6. února, jednal i s prezidentem Futaby. Dostalo se mi ujištění, že společnost bude tuto situaci svými vnitřními opatřeními řešit," uvedl starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl.

Berou to vážně

„Přístup radnice kvituji. Je vidět, že to bere vážně. Potěšilo mě, že se její představitelé rychle se zástupci petičního výboru sešli a ožehavou problematiku s nimi prodiskutovali. Situace ve městě se zklidnila. Mohu potvrdit, že daleko častěji v ulicích města potkávám strážníky i preventisty," zareagovala Siwková. Určitě k tomu přispěla i skutečnost, že část problémových cizinců již z Havlíčkova Brodu odešla, podle informací Deníku do Humpolce.

Bezpečnostní situací se havlíčkobrodská radnice bude zabývat i nadále. Legislativní cestou chce „tlačit" na majitele a provozovatele soukromých ubytoven. Zejména pak na ty, které jejich majitelé provozují v rozporu s kolaudačním rozhodnutím.

„Musíme si však uvědomit, že státní správa má jen omezené možnosti dané zákonem, zejména pak správním řádem. Městský úřad v žádném případě nemůže překročit své zákonné pravomoci," podotkl tajemník havlíčkobrodského městského úřadu Václav Stejskal a připomněl, že v případě ubytovny Čechovka, které se to týká, provádí republiková i cizinecká policie pravidelné kontroly.

Starosta Tecl chce o bezpečnosti ve městě mluvit i přímo s veřejností, a to v rámci pravidelných setkání s občany, které radnice pořádá. „V těchto dnech připravujeme další. Věnovat se budeme nejen bezpečnosti, ale i změnám v městské hromadné dopravě," upřesnil Tecl.

Negativní role sociálních sítí

Zajímavé postřehy vnesli do diskuze o bezpečnosti ve městě zástupci policie. Ti například konstatovali, že z 1 163 trestných činů, které byly v loňském roce spáchány na Havlíčkobrodsku, se Rumuni a Bulhaři dopustili pouze tří a všechny byly objasněny.

„Kromě toho se stává, že trestná činnost páchaná Čechy bývá přisuzována cizincům. Někdy dokonce dochází k uměle vytvořeným kauzám, které pak samozřejmě mohou vytvářet atmosféru strachu mezi občany. Nemalou roli při šíření nejrůznějších omylů a fabulací mohou sehrávat i sociální sítě," uvádí se mimo jiné v zápisu z jednání vedení města Havlíčkova Brodu, zástupců bezpečnostní složek s členy petičního výboru, který má redakce k dispozici.