Schodek ve výši kolem osmdesáti milionů korun je finan-čně zajištěn z minulých let prodejem městských bytů a kasáren v Čechovce.

„Havlíčkův Brod a jeho rozpočet jsou v dobré kondici. Město si může dovolit investovat," konstatoval starosta města Jan Tecl s tím, že za celou dobu, kdy havlíčkobrodskou radnici vede současná koalice, nebylo třeba si brát na investice žádnou půjčku.

Rozpočtový schodek možná vypadá podle místostarosty Libora Honzárka na první pohled strašidelně, ale všechny investice plánované pro rok 2014 jsou smysluplné.

Stavby jsou tak levné jako nikdy

„Město získalo dostatek finan-čních prostředků v minulých letech z prodeje městských bytů, byť nám někteří zastupitelé vyčítali, že prodejní cena je moc vysoká a kopíruje téměř cenu tržní. Stejně tak se nám podařilo výhodně rozprodat kasárny v Čechovce. Dnes se tyto získané peníze občanům vracejí zpět v investičních možnostech. Tudíž je zbytečné, aby město zadržovalo finanční prostředky v době, kdy je možné stavět za tak nízkou cenu, jaká zde v minulosti po roce 1989 nikdy nebyla," vysvětlil místostarosta  Honzárek, proč v roce 2014 město Havlíčkův Brod nehodlá šetřit, ale naopak plánuje rozsáhlé investice v řádu přes 165 milionů korun.

Například přes 15 milionů korun půjde do provozu a údr-žby brodských škol. V plánu je parkovací dům v Husově ulici. Více než 10 milionů korun investuje město do rekonstrukce Staré radnice.

„Částku 7,5 milionu korun věnuje město na rekonstrukci domu v Nádražní ulici, stejná částka půjde do stavby komunikace v Mírovce, necelé tři miliony do rekonstrukce náv-si v Termesivech, protože hav-líčkobrodská radnice nechce zapomínat na investice do místních částí," uvedl místostarosta Honzárek. Jediná půjčka, kterou město Havlíčkův Brod splácí dodnes, je půjčka ve výši zhruba 5,7 milionu korun z roku 2007, kterou si tehdejší vedení města vzalo na rekonstrukci zimního stadionu.

V současné době je většina peněz již splacena.

Jak upřesnil starosta Tecl,  chystá se město spoluinvestovat do nástavby sportovních kabin v areálu na Losích.  „Pokud se provozovateli podaří získat na stavbu peníze, město přispěje částkou dvacet procent, což je více než jeden milion korun," doplnil starosta Tecl.

Brodská radnice počítá rovněž s investicí kolem osmi milionů korun na stavbu cyklostezky do Šmolov.