V praxi to znamená, že novou podobu domků nakreslí architekt, schválí zastupitelé a majitel parcely to musí respektovat.

Nové řadové domky vyrostou na místě bývalé zahrádkářské kolonie, kde město vypovědělo zahrádkářům smlouvy. Kolonie je nyní prázdná. Samotný prodej pozemků už bude v režii nových zastupitelů v příštím roce. „Moc by mě zajímalo, jak budou ty návrhy řadovek vypadat. Podle toho, co se ve městě buduje,“ poznamenal Aleš Burda, který blízko bývalé kolonie bydlí.

Ilustrační foto.
Stěžujte si anonymně radnici, vybízí v Brodě. Lidé raději zavolají

Podle místostarosty Libora Honzárka bude k nové čtvrti patřit i parkoviště. Zájemcům o pozemky plán podrobně určí, jak mají jejich domy vypadat, bude do detailů řešit i barevnost fasád. Jak poznamenal Honzárek, musí město doladit i prodej parcel. „Rozhodně nechceme dát prostor spekulantům,“ zdůraznil.

K rozhodnutí vzhled řadových domků regulovat vedla radní zkušenost z nové čtvrti Rozkoš. „Na novém sídlišti Rozkoš někteří stavitelé nebrali na vzhled celé čtvrti ohled. Těžko se s nimi jednalo. V případě regulačního plánu už to možné nebude, ten je striktní a závazný,“ poznamenal Honzárek.