V kulturním domě Ostrov si lidé v pátek mohli prohlédnout a ochutnat desítky odrůd brambor a dozvědět se o nich spoustu zajímavostí. Nechyběly ani ochutnávky bramborových lahůdek a dezertů nebo speciální bramborové kuchařky. Kromě přehlídky výpěstků se zemědělci mohli zúčastnit také odborného semináře s hodnocením uplynulé sezony.

Móda a odívání na Havlíčkobrodsku, tak se jmenuje nová výstava v brodském Muzeu Vysočiny.
Workshop brodského muzea představí účesy minulosti

Vysočina se může pochlubit vhodnými klimatickými i půdními podmínkami, takže není náhoda, že tu zemědělci bramborami osazují největší plochu v České republice. „Byli bychom rádi, kdyby se plochy brambor zvětšovaly. Letos mnohé zemědělce trápí sucho, snažíme se jim to kompenzovat,“ ujistil zemědělce náměstek ministra zemědělství Jiří Šír. Ministerstvo zemědělství připravuje materiál, který by měl škody a jejich kompenzaci vyčíslit.

Bramborářské dny pokračují i v sobotu, a to programem na Havlíčkově náměstí. Tady bude možné koupit konzumní i sadbové brambory, výrobky z nich, ovoce, zeleninu, ryby i potřeby pro pěstitele a zahrádkáře. Nebude chybět ani poradenská služba Výzkumného ústavu bramborářského, kam se pěstitelé budou moci obracet se svými dotazy.