Ve středu večer se představil divákům v nabitém podkroví Kavárny Chotěboř v rámci pravidelných posezení u kávy.

Aleše Hámu mají možnost diváci vidět především na divadelních prknech v Praze, ale momentálně se pravidelně objevuje i na televizní obrazovce v nekonečném seriálu Ulice. Ztvárňuje v něm roli faráře. Logická otázka tedy zněla, jestli si vůbec umí představit, že by žil v celibátu.

„Samozřejmě, že ne," odpověděl se smíchem Háma, který je šťastně ženatý a má dva syny.

Vystudoval pražskou konzervatoř ve velmi silném ročníku: Do třídy s ním chodila například Tereza Pergnerová, Adéla Gondíková, Lucie Benešová nebo Filip Blažek.

Málem spadl do orchestřiště

Málokdo ví, že si na jevišti zahrál v muzikálu Limonádový Joe hlavní postavu. Představení bylo zajímavější o to více, že v něm účinkoval skutečný kůň.

„Byl to trošku adrenalin, ale stálo to za to. Jenže pak musíte počítat s tím, že se může na jevišti přihodit cokoliv. Se zvířetem je vždycky ta práce náročnější. Když jsem v sedle koně jako Joe vyšel na jeviště poprvé – můj nástup byl takový, že jsem hned na úvod spustil písničku – okamžitě po sobě zanechal hromádku. Od té doby vím, co je to stresová inkontinence. No, ale co by jiní dali za to, kdybych jim třeba po ránu zazpíval, že?" vyprávěl s humorem sobě vlastním Aleš Háma.

I další historka souvisela s koněm. V jedné z repríz tohoto muzikálu začal znenadání couvat.

„Nebylo mi všechno jedno. Půl metru chybělo, abychom slétli do orchestřiště. Nakonec vše dobře dopadlo. Po představení jsem seděl s muzikanty, kteří muzikál hudebně provázeli, a popisoval jim své pocity. „Umíš si představit, že bych do toho orchestřiště skutečně spadl?" obrátil jsem se na jednoho a samozřejmě čekal, že mne pořádně a s náležitou empatií polituje. A víte, co mi řekl? „To by byla hrůza! Jenom já mám housle za sto tisíc!" vzpomíná herec, který byl kdysi šíleně zamilovaný do své spolužačky Lucie Benešové.

„Bylo to na konzervatoři. Nosil jsem ji pomeranče, ale ona mne statečně ignorovala. Chodila tehdy s Jiřím Strachem, současným režisérem. Byl jsem z této lásky tak nešťastný, že jsem složil píseň," prozradil Aleš Háma.

Autogramiáda

Půl druhé hodiny ze sebe energický herec chrlil jednu historku za druhou. Na závěr nezapomněl ani na tradiční autogramiádu.

Už po Novém roce čekají v Kavárně Chotěboř na návštěvníky další zajímavé osobnosti: Povyprávět o svém životě přijde například Alexander Hemala nebo Jolana Voldánová.

Erika Nováková