„Jedná se o 200 let starý křížek, který je národní kulturní památkou. Přibližně stejně tak stará je dřevěná zvonička," upřesnil starosta Jiří Zatřepálek. Památka stojí v centru Podmoklan na obecním pozemku. Podle starosty Zatřepálka došlo k opravě zvoničky poprvé tak před dvaceti lety.

Malá obec, ale plná památek

„Opravy celého objektu, zvoničky i kříže přišly na více než 200 tisíc korun. Podařilo se nám získat i dotaci ve výši 50 tisíc korun na rekonstrukci křížku, protože se jedná o kulturní památku. Přispěl nám Kraj Vysočina," upřesnil starosta. Zvoničku nechal obecní úřad opravit za peníze z rozpočtu. Stavba se teď může pyšnit krásnou novou šindelovou střechou. Navíc nechal obecní úřad v Podmoklanech opravit i okolí historické památky položením nové dlažby.„Křížek restaurovali bratři Mášové z Přibyslavi, zvoničku opravila firma z Hlinska," upřesnil starosta. Podmoklany se mohou pochlubit, kromě 200 let dřevěné zvoničky, mnoha turistickými zajímavostmi. Dalším cenným objektem je kovárna ze 17. století, která je v soukromém vlastnictví. Byla dlouho ve velmi špatném stavu, nyní se jí majitel snaží opravit.

V okolí si mohou návštěvníci prohlédnout takzvanou Štikovskou lípu, starou více než 600 let, nedaleký sloupenský lom, z kterého se skýtá překrásný téměř letecký pohled na údolí Doubravy. Dalším zajímavým místem je chráněná osada Hudeč s originálním typickým podhorským charakterem. Některé objekty jsou staré více než 150 let, slouží k trvalému bydlení, jiné jen k rekreaci. Pokud se v této lokalitě začnou provádět stavební práce, je podle starosty nutné, obrazně řečeno, ke každému kopnutí do země objednat archeologický průzkum.

Podle starosty Zatřepálka si obec Podmoklany, nacházející se v chráněné krajinné oblasti Železné Hory(CHKO) svých kulturních památek váží a žije v souladu s přírodou.Chráněný je zde doslova každý keř.