Čtvrť Kokořín s poměrně originálním názvem začala vznikat kolem roku 1912. Do té doby zde bylo mnoho stodol, ale na přelomu století je začaly nahrazovat obytné domy budované především z iniciativy chotěbořského stavitele Františka Lišky. Dnešní hostinec U Hnáta vznikl roku 1897 a před ním stojící Červený hrádek Liška dostavěl již roku 1895. Náhoda chtěla, že v téže době probíhala v Praze ohromná národopisná výstava, kde byl k vidění model hradu Kokořín. Vznikl tak lidový vtip – při pohledu na osamělou patrovou a neomítnutou budovu na kopci – že jde o místní Kokořín. Podobnost mezi oběma objekty můžete posoudit i dnes. Pojmenování se rychle ujalo, brzy se přeneslo na celou zastavovanou plochu a přetrvává dodnes.

Kokořín byl jasně nalinkován a vznikl jako čtvrť především pro dělníky, tedy méně majetné obyvatele, kteří ve velkém proudili do města za prací. Za první republiky, kdy zájem ochladl, se tu bydlelo v zhruba šedesáti domech. Známá byla kokořínská chudá čtvrť v podobě vagonové kolonie, tedy bydlení v odstavených železničních vagonech. Názvy ulic zde léta byly jen skrze číslo Kokořín I., Kokořín II a tak dále. Po roce 1945 pak příjezdová cesta dostala název Fučíkova a další pojmenování se nesla v duchu socialismu.

Úsměvný je fakt, že revoluce roku 1989 přejmenovala jen Fučíka na Reynka, který se nyní táhne mezi dělníky, stachanovci, brigádníky a protíná ulici pojmenovanou po komunistickém funkcionáři Františku Machačovi.

Michal Kamp