Svou přítomností tak nepřímo podpořil i všechny hlasující, kteří lípě dali, nebo ještě dají svůj hlas v rámci probíhajícího hlasování v anketě Evropský strom roku. To skončí koncem února.

McBride je fotograf, cestovatel, organizátor kampaní a ambasador starých a významných stromů. Jeho twitter sleduje téměř dva a půl tisíce lidí, do facebookové skupiny „Treehunter", kterou založil před deseti lety, se přihlásilo již přes patnáct set dalších „lovců stromů".

Památná lípa malolistá, jejíž věk je odhadován až na osm set let, roste u cesty směřující od panského sídla na Lipce k místu bývalého hřbitova. Podle posledních údajů je vysoká 32 metrů a obvod jejího kmene dosahuje 870 centimetrů.

Společně s ní bylo do celoevropského finále nominováno dalších patnáct stromů. Za všechny uveďme například dub cesmínovitý ze Severního Irska, platan, který roste v Maďarsku, či albízii, jejíž domovem je Francie.

Středečníí pohled na průběh hlasování vypadal pro lípu ze Železných hor velice dobře. Prozatím totiž figuruje na prvním místě s více než sedmi tisíci hlasy.