VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hlavně nesmí chybět dobrá nálada, říká šéfkuchař z Panského domu

Chotěboř – „Snažíme se, aby na hosty dýchla ze všech stran vůně a duch Vánoc,“ říká Jan Šolc, šéfkuchař chotěbořské restaurace Panský dům, která se může pochlubit velmi starou a bohatou historií. Na pivo se tu prý stavil i Jan Žižka, když táhl s vojsky na Přibyslav. Ve svých povídkách hostinec zase zvěčnil spisovatel Jaroslav Hašek.

19.12.2017
SDÍLEJ:

Šéfkuchař Jan Šolc.Foto: Panský dům/archiv

V rozhovoru jsme si povídali nejenom o vybraných lahůdkách, které Jan Šolc připravuje pro své hosty, ale také o Vánocích, o tom, co nesmí chybět na štědroveční tabuli nebo jaké tipy by poradil všem kuchařským laikům, aby o svátcích zazářili.

Jak vnímáte Vánoce z hlediska své profese?

Vánoce jsou svátky,  kdy je nutno dělat řemeslo ještě pečlivěji než obvykle, vzhledem k tomu, že lidé jsou daleko citlivější než v jiné dny. Je nutné být velmi empatický a reagovat i na individuální přání hosta. Hektické jsou tak jako vždy, když je plná restaurace.

Co máte rád na štědrovečerním stole?

Na štědrovečerním stole mám rád kromě dobrého jídla i patřičnou výzdobu, která navodí vánoční atmosféru. Poslední rok na Štědrý den nepracuji, a tak budu rád za vše, co mně doma uvaří. Určitě to bude klasika, rybí polévka, smažený kapr s bramborovým salátem, vánoční cukroví, vánočka a dobrá káva.

Jaké lahůdky připravujete o svátcích ve vaší restauraci?

Bude se jednat o vánoční klasiku, která bude podávána až do konce roku – čerstvé ryby různých druhů v klasických i moderních úpravách, svíčková na smetaně, steaková masa a určitě něco zajímavého i pro naše nejmenší hosty a jejich maminky. Velmi oblíbené jsou kuřecí speciality a pochopitelně sladké pokrmy jako domácí lívance a palačinky nebo náš velmi žádaný trhanec. Nesmíme zapomenout na hosty, kteří preferují vegetariánskou a raw stravu.

Ovlivňují gastronomické trendy i tradiční česká vánoční jídla?

Určitě jsou i vánoční jídla ovlivněna obecnými trendy na snížení kalorických hodnot jídel, a to omezením tuků a celkovým odlehčením formou použití zeleniny při zahušťování pokrmů. Také použití mouky z luštěnin a pohanky může přiblížit klasické pokrmy k lidem, kteří trpí alergií na lepek.

Co můžeme při přípravě vánočních jídel nejvíc pokazit?

Pokazit se dá cokoliv, ale u nás se snažíme, aby každý host měl již na první pohled pocit, že na něj dýchne ze všech stran i vůní, duch Vánoc, tomu odpovídá naše vyladěná výzdoba celého podniku.

Máte nějaký osobní oblíbený recept na kapra nebo na bramborový salát?

Mám, ale nezlobte se, nerad bych ho prozrazoval, přijďte raději ochutnat, těšíme se na vás. (úsměv)

Máte nějaké jednoduché typy na silvestrovské pohoštění pro ty z nás, kterým štěstěna nenadělila kuchařský talent?

Obvykle platí, že ať si dělá, kdo chce, co chce, nesmí tomu chybět jasné znamení, že to bylo vyrobeno s láskou. Ať se jedná o obložené chlebíčky, studené nářezy, zeleninové výrobky, chuťovky a drobné pečivo. Můžete se pustit do výroby ovaru, polévek, gulášů, to vše není nic proti ničemu. Pokud si zákazník pochutná, je vše v pořádku. Ještě bych dodal, že u nás klademe velký důraz na výběr veškerých surovin, vaříme výhradně z českého jatečného masa, preferujeme regionální suroviny.

A na co by si mohli troufnout zkušenější kuchaři/kuchařky?

Dnes díky gastronomickým pořadům je hodně lidí přesvědčeno, že patří právě k těm zkušenějším. Nejde tedy o technické provedení, ale spíše o to, zda se zvolený pokrm k těmto příležitostem hodí. Není problém sehnat dovozová a stařená masa, ryby jakékoliv sorty, zeleninu a ovoce z celého světa, ale jde o to tento sortiment sladit a dobře upravit. Nesmí to být hlavně prezentace vlastní dokonalosti a majetnosti. Protože kvůli Vánocům a Silvestru se žaludek neroztáhne, játra nebudou produkovat více žluči a špatně vám bude i po těch nejvybranějších lahůdkách. Dají se vyrobit lehké paštiky a teriny, rolády z různých mas, zeleninové pokrmy a saláty, lehké dezerty, pikantní směsi, sýrové krokety. Ale nesmí chybět dobrá nálada a dobrá vůle.

Autor: Veronika Hošková

19.12.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 20 000 Kč

Zámečníci strojů strojní zámečník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: vyučení v oboru, spolehlivost, manuální zručnost, čtení výkresové dokumentace, zkušenost ve strojírenském oboru výhodou, Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Jetti, a.s., Riegrova, č.p. 769, 582 82 Golčův Jeníkov. Informace: Miroslav Štěrba, +420 602 685 565.

Gastronomie - Gastronomie Cukrář, moučníkář 15 500 Kč

Cukráři (kromě šéfcukrářů) cukrář/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 15500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Veronika reynková - kavárna vysočina, Havlíčkovo náměstí, č.p. 180, 580 01 Havlíčkův Brod 1. Informace: Veronika Reynková, +420 604 402 828.

Technika a elektrotechnika - Technika a elektrotechnika Technický pracovník 20 000 Kč

Technici přípravy a realizace investic, inženýringu v ostatních průmyslových oborech přípravář práce. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: - technické myšlení, schopnost prosadit se, - práce na vývoji nových i stávajících produktů (od vzorkování až po sériovou výrobu), spolupráce s mateřskou firmou (Německo), optimalizace technologických procesů, měření a úpravy norem, návrh opatření pro zlepšení pracovních podmínek, tvorba pracovních návodů, školení pracovníků, instruktáž, Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Engeser, s.r.o., Okružní, č.p. 3834, 580 01 Havlíčkův Brod 1. Informace: Martin Jirák, +420 778 072 733.

Gastronomie - Gastronomie Pomocníci v kuchyni 20 000 Kč

Pomocníci v kuchyni pomocná síla v kuchyni. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Osobní kontakt možný PO a ST 8-10 hodin.. Pracoviště: Jan veselý - hotel vysočina, náměstí T. G. Masaryka, č.p. 202, 583 01 Chotěboř. Informace: Jan Veselý, +420 569 641 410.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Sucho. Ilustrační snímek.
15

Zemědělce na Vysočině trápí dlouhodobé sucho. Už nyní sčítají ztráty

Ilustrační foto.

Zloděj se vloupal do kiosku

Replika středověké sklářské pece ožije další experimentální tavbou

Havlíčkův Brod – Unikátní replika středověké sklářské pece, kterou na Vlkovsku před dvěma lety postavili havlíčkobrodští muzejníci, se ve středu opět rozhoří. Proběhne tady již třetí ročník experimentální tavby skla, které bude moci přihlížet i široká veřejnost.

Na opravu kola si musí cyklisté počkat

Vysočina – Servis kol je nutné předem objednat, hlásí cedule u vchodu do jihlavské prodejny jízdních kol Velosport HB. „Největší zájem bývá v dubnu, květnu. Ale ceduli jsem tam nechal, je to takhle lepší,“ vysvětlil Hynek Blažek z obchodu. Díky předchozí domluvě může lépe regulovat počet kol v servisu a na druhou stranu zájemci nemusí být bez kola zbytečně dlouho.

Bývalé šéfce ERÚ Vitáskové hrozí trest kvůli jmenování Vesecké

Jihlava – Před Okresním soudem v Jihlavě dnes stanula bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) se sídlem v Jihlavě Alena Vitásková. Podle obžaloby je zodpovědná za škodu, která měla vzniknout státu neoprávněným jmenováním bývalé nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké do funkce místopředsedkyně úřadu v roce 2014.

Kdo má v Oudoleni domek, zasadí si nový stromek

Oudoleň – Obnovit starou poutní cestu do Sopot se rozhodli v Oudoleni na Chotěbořsku. Podpořit akci mái hlasování v projektu Stromy místo letáků

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT