VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hlavně nesmí chybět dobrá nálada, říká šéfkuchař z Panského domu

Chotěboř – „Snažíme se, aby na hosty dýchla ze všech stran vůně a duch Vánoc,“ říká Jan Šolc, šéfkuchař chotěbořské restaurace Panský dům, která se může pochlubit velmi starou a bohatou historií. Na pivo se tu prý stavil i Jan Žižka, když táhl s vojsky na Přibyslav. Ve svých povídkách hostinec zase zvěčnil spisovatel Jaroslav Hašek.

19.12.2017
SDÍLEJ:

Šéfkuchař Jan Šolc.Foto: Panský dům/archiv

V rozhovoru jsme si povídali nejenom o vybraných lahůdkách, které Jan Šolc připravuje pro své hosty, ale také o Vánocích, o tom, co nesmí chybět na štědroveční tabuli nebo jaké tipy by poradil všem kuchařským laikům, aby o svátcích zazářili.

Jak vnímáte Vánoce z hlediska své profese?

Vánoce jsou svátky,  kdy je nutno dělat řemeslo ještě pečlivěji než obvykle, vzhledem k tomu, že lidé jsou daleko citlivější než v jiné dny. Je nutné být velmi empatický a reagovat i na individuální přání hosta. Hektické jsou tak jako vždy, když je plná restaurace.

Co máte rád na štědrovečerním stole?

Na štědrovečerním stole mám rád kromě dobrého jídla i patřičnou výzdobu, která navodí vánoční atmosféru. Poslední rok na Štědrý den nepracuji, a tak budu rád za vše, co mně doma uvaří. Určitě to bude klasika, rybí polévka, smažený kapr s bramborovým salátem, vánoční cukroví, vánočka a dobrá káva.

Jaké lahůdky připravujete o svátcích ve vaší restauraci?

Bude se jednat o vánoční klasiku, která bude podávána až do konce roku – čerstvé ryby různých druhů v klasických i moderních úpravách, svíčková na smetaně, steaková masa a určitě něco zajímavého i pro naše nejmenší hosty a jejich maminky. Velmi oblíbené jsou kuřecí speciality a pochopitelně sladké pokrmy jako domácí lívance a palačinky nebo náš velmi žádaný trhanec. Nesmíme zapomenout na hosty, kteří preferují vegetariánskou a raw stravu.

Ovlivňují gastronomické trendy i tradiční česká vánoční jídla?

Určitě jsou i vánoční jídla ovlivněna obecnými trendy na snížení kalorických hodnot jídel, a to omezením tuků a celkovým odlehčením formou použití zeleniny při zahušťování pokrmů. Také použití mouky z luštěnin a pohanky může přiblížit klasické pokrmy k lidem, kteří trpí alergií na lepek.

Co můžeme při přípravě vánočních jídel nejvíc pokazit?

Pokazit se dá cokoliv, ale u nás se snažíme, aby každý host měl již na první pohled pocit, že na něj dýchne ze všech stran i vůní, duch Vánoc, tomu odpovídá naše vyladěná výzdoba celého podniku.

Máte nějaký osobní oblíbený recept na kapra nebo na bramborový salát?

Mám, ale nezlobte se, nerad bych ho prozrazoval, přijďte raději ochutnat, těšíme se na vás. (úsměv)

Máte nějaké jednoduché typy na silvestrovské pohoštění pro ty z nás, kterým štěstěna nenadělila kuchařský talent?

Obvykle platí, že ať si dělá, kdo chce, co chce, nesmí tomu chybět jasné znamení, že to bylo vyrobeno s láskou. Ať se jedná o obložené chlebíčky, studené nářezy, zeleninové výrobky, chuťovky a drobné pečivo. Můžete se pustit do výroby ovaru, polévek, gulášů, to vše není nic proti ničemu. Pokud si zákazník pochutná, je vše v pořádku. Ještě bych dodal, že u nás klademe velký důraz na výběr veškerých surovin, vaříme výhradně z českého jatečného masa, preferujeme regionální suroviny.

A na co by si mohli troufnout zkušenější kuchaři/kuchařky?

Dnes díky gastronomickým pořadům je hodně lidí přesvědčeno, že patří právě k těm zkušenějším. Nejde tedy o technické provedení, ale spíše o to, zda se zvolený pokrm k těmto příležitostem hodí. Není problém sehnat dovozová a stařená masa, ryby jakékoliv sorty, zeleninu a ovoce z celého světa, ale jde o to tento sortiment sladit a dobře upravit. Nesmí to být hlavně prezentace vlastní dokonalosti a majetnosti. Protože kvůli Vánocům a Silvestru se žaludek neroztáhne, játra nebudou produkovat více žluči a špatně vám bude i po těch nejvybranějších lahůdkách. Dají se vyrobit lehké paštiky a teriny, rolády z různých mas, zeleninové pokrmy a saláty, lehké dezerty, pikantní směsi, sýrové krokety. Ale nesmí chybět dobrá nálada a dobrá vůle.

Autor: Veronika Hošková

19.12.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 12 200 Kč Pomocní montážní dělníci pomocný montážní dělník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 8. Poznámka: - místo výkonu práce: okres Havlíčkův Brod, - práce s kyselinami (nátěry střešních krytin a bednění) a odmašťovacími prostředky na kov, - znalost maďarského a ruského jazyka výhodou, - osobní kontakt možný každé pondělí od 7. do 9. hodiny. Pracoviště: Kinstas group s.r.o. - kancelář, U Pošty, č.p. 47, 582 63 Ždírec nad Doubravou. Informace: Yevhen Katorhin, +420 777 203 338. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič skupiny B 18 000 Kč Řidiči osobních a malých dodávkových automobilů (kromě taxikářů a řidičů dopravy nemocných a raněných) řidič, zásobovač. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: - prace na stavbě, zkušenosti ve stavebnictví podmínkou, flexibilita, ochota se odborně vzdělávat, - vyšší mzda možná na základě dohody dle získaných zkušeností a aktivity, Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Stavitelství kafka s.r.o. - pracoviště, Humpolecká, č.p. 1576, 580 01 Havlíčkův Brod 1. Informace: Pavel Kafka, +420 774 629 191. Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 7 120 Kč Všeobecní administrativní pracovníci administrativní pracovník / pracovnice. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 7120 kč, mzda max. 10735 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: - samostatnost, - administrativní činnosti související s provozem organizace, - zkrácený úvazek na 20-30 hodin týdně, - zástup za mateřskou a rodičovskou dovolenou, Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Dětský domov, nová ves u chotěboře 1, 582 73 Nová Ves u Chotěboře. Informace: Zuzana Kalvodová, +420 569 621 522. Výroba - Výroba Obsluha strojů 14 000 Kč Obsluha pil a jiných zařízení na prvotní zpracování dřeva dělník v pilařské výrobě - obsluha rámové pily. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 15000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: - vyučení v oboru příbuzném dřevařské výrobě, - prac. doba: po-pá 6:00 - 14:30 hodin, Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Pila rankov s.r.o., 583 01 Chotěboř. Informace: Robert Holub, +420 723 945 761.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jihlavské podzemí. Ilustrační foto.

Filmaři objevovali krásy Vysočiny

Naprosto odlišně si v 10. kole II. ligy vedli hokejisté Žďáru (v černém) a Havlíčkova Brodu (v bílém).

V hokejovém derby vyzrála budějovická Žihadla na Bruslaře

Potřebujeme vlastní brambory, ne jen ty z dovozu, říká šéf bramborářů

Havlíčkův Brod - Letošní úroda brambor meziročně klesne o čtvrtinu a bude o 175 tisíc tun menší. Důvodem je částečně snížení produkční plochy brambor o 2,3 procenta ale především sucho a tropické letní teploty. Potřebujeme vlastní brambory, ne jen ty z dovozu, říká předseda Českého bramborářského svazu z.s. Miloslav Chlán.

Derby muselo rozhodnout až prodloužení. Vyhrála Chotěboř

Havlíčkobrodsko - První derby. To se odehrálo v rámci 4. kola. Skláři přivítali Chotěboř a zápas muselo rozhodnout až prodloužení, v něm už po minutě hosté vstřelili vítěznou branku. V neděli pak oba celky z Havlíčkobrodska naplno bodovaly.

OBRAZEM: Rekonstrukce odhalila pět oken z doby baroka

Světlá nad Sázavou – Díky rozsáhlé rekonstrukci na zámku ve Světlé nad Sázavou objevili majitelé několik zajímavých historických nálezů. Posledním objevem je pět oken z období baroka.

OBRAZEM: Lahve ze světelské sklárny Bomma pomůžou dobré věci

Světlá nad Sázavou – Deset designových aukčních lahví ze světelské sklárny Bomma pomůže dobré věci. Výtěžek z jejich dobročinné aukce půjde na konto Centra Paraple, které pomáhá vozíčkářům s poškozením míchy.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT