VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hlavně nesmí chybět dobrá nálada, říká šéfkuchař z Panského domu

Chotěboř – „Snažíme se, aby na hosty dýchla ze všech stran vůně a duch Vánoc,“ říká Jan Šolc, šéfkuchař chotěbořské restaurace Panský dům, která se může pochlubit velmi starou a bohatou historií. Na pivo se tu prý stavil i Jan Žižka, když táhl s vojsky na Přibyslav. Ve svých povídkách hostinec zase zvěčnil spisovatel Jaroslav Hašek.

19.12.2017
SDÍLEJ:

Šéfkuchař Jan Šolc.Foto: Panský dům/archiv

V rozhovoru jsme si povídali nejenom o vybraných lahůdkách, které Jan Šolc připravuje pro své hosty, ale také o Vánocích, o tom, co nesmí chybět na štědroveční tabuli nebo jaké tipy by poradil všem kuchařským laikům, aby o svátcích zazářili.

Jak vnímáte Vánoce z hlediska své profese?

Vánoce jsou svátky,  kdy je nutno dělat řemeslo ještě pečlivěji než obvykle, vzhledem k tomu, že lidé jsou daleko citlivější než v jiné dny. Je nutné být velmi empatický a reagovat i na individuální přání hosta. Hektické jsou tak jako vždy, když je plná restaurace.

Co máte rád na štědrovečerním stole?

Na štědrovečerním stole mám rád kromě dobrého jídla i patřičnou výzdobu, která navodí vánoční atmosféru. Poslední rok na Štědrý den nepracuji, a tak budu rád za vše, co mně doma uvaří. Určitě to bude klasika, rybí polévka, smažený kapr s bramborovým salátem, vánoční cukroví, vánočka a dobrá káva.

Jaké lahůdky připravujete o svátcích ve vaší restauraci?

Bude se jednat o vánoční klasiku, která bude podávána až do konce roku – čerstvé ryby různých druhů v klasických i moderních úpravách, svíčková na smetaně, steaková masa a určitě něco zajímavého i pro naše nejmenší hosty a jejich maminky. Velmi oblíbené jsou kuřecí speciality a pochopitelně sladké pokrmy jako domácí lívance a palačinky nebo náš velmi žádaný trhanec. Nesmíme zapomenout na hosty, kteří preferují vegetariánskou a raw stravu.

Ovlivňují gastronomické trendy i tradiční česká vánoční jídla?

Určitě jsou i vánoční jídla ovlivněna obecnými trendy na snížení kalorických hodnot jídel, a to omezením tuků a celkovým odlehčením formou použití zeleniny při zahušťování pokrmů. Také použití mouky z luštěnin a pohanky může přiblížit klasické pokrmy k lidem, kteří trpí alergií na lepek.

Co můžeme při přípravě vánočních jídel nejvíc pokazit?

Pokazit se dá cokoliv, ale u nás se snažíme, aby každý host měl již na první pohled pocit, že na něj dýchne ze všech stran i vůní, duch Vánoc, tomu odpovídá naše vyladěná výzdoba celého podniku.

Máte nějaký osobní oblíbený recept na kapra nebo na bramborový salát?

Mám, ale nezlobte se, nerad bych ho prozrazoval, přijďte raději ochutnat, těšíme se na vás. (úsměv)

Máte nějaké jednoduché typy na silvestrovské pohoštění pro ty z nás, kterým štěstěna nenadělila kuchařský talent?

Obvykle platí, že ať si dělá, kdo chce, co chce, nesmí tomu chybět jasné znamení, že to bylo vyrobeno s láskou. Ať se jedná o obložené chlebíčky, studené nářezy, zeleninové výrobky, chuťovky a drobné pečivo. Můžete se pustit do výroby ovaru, polévek, gulášů, to vše není nic proti ničemu. Pokud si zákazník pochutná, je vše v pořádku. Ještě bych dodal, že u nás klademe velký důraz na výběr veškerých surovin, vaříme výhradně z českého jatečného masa, preferujeme regionální suroviny.

A na co by si mohli troufnout zkušenější kuchaři/kuchařky?

Dnes díky gastronomickým pořadům je hodně lidí přesvědčeno, že patří právě k těm zkušenějším. Nejde tedy o technické provedení, ale spíše o to, zda se zvolený pokrm k těmto příležitostem hodí. Není problém sehnat dovozová a stařená masa, ryby jakékoliv sorty, zeleninu a ovoce z celého světa, ale jde o to tento sortiment sladit a dobře upravit. Nesmí to být hlavně prezentace vlastní dokonalosti a majetnosti. Protože kvůli Vánocům a Silvestru se žaludek neroztáhne, játra nebudou produkovat více žluči a špatně vám bude i po těch nejvybranějších lahůdkách. Dají se vyrobit lehké paštiky a teriny, rolády z různých mas, zeleninové pokrmy a saláty, lehké dezerty, pikantní směsi, sýrové krokety. Ale nesmí chybět dobrá nálada a dobrá vůle.

Autor: Veronika Hošková

19.12.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Obsluha strojů 85 Kč

Obsluha strojů a zařízení na výrobu skla pracovník na huti. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 85 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: - zapisování křivek pecí dle harmonogramu, rozbíjení kopen, nakládání pelet, - prac. doba PO-PÁ převážně odpolední směny 13-22 hodin (ranní 6:00 - 14:30 hodin), - prac. poměr na 1 rok s možností prodloužení, Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Caesar crystal s.r.o., 582 91 Světlá nad Sázavou. Informace: Romana Chatrná, +420 724 515 172,569 469 365.

Výroba - Výroba Mechanici a opraváři osobních automobilů 20 000 Kč

Mechanici a opraváři osobních automobilů mechanik pneuservisu / automechanik. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: prac. doba 7-16 hodin, Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Ing. milan šmíd - pracoviště, Zahrádecká, č.p. 987, 582 91 Světlá nad Sázavou. Informace: Milan Šmíd, +420 602 309 835.

Výroba - Výroba Seřizovači 110 Kč

Seřizovači a obsluha konvenčních soustruhů soustružník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 110 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: - vyučení ve strojírenském oboru, praxe výhodou, - prac. doba: 6:00 - 14:15 hodin, Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Nate - nápojová technika a.s., Žižkova, č.p. 1520, 583 01 Chotěboř. Informace: Monika Pospíšilová, +420 607 032 572.

Informační technologie - Informační technologie Technici počítačových sítí 17 000 Kč

Technici provozu informačních a komunikačních technologií, technici programátoři IT administrator. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 28000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní náplň: převzetí uživatelských požadavků včetně zajištění komunikace s uživateli o postupu řešení; analýza požadavků uživatelů; vyřešení požadavků v rámci svých kompetencí: instalace, výměny, konfigurace a opravy koncových zařízení, instalace a konfigurace síťových prvků, správa desktopových OS MS Windows, kancelářských aplikací; administrace, nastavení, správa a údržba interních systémů a ICT infrastruktury; proškolování uživatelů, Požadavky na pozici: min. SŠ vzdělání, alespoň základní praxe v IT oblasti, velmi dobrá znalost MS Office a administrace prostředí OS Windows, dobrá znalost HW (PC, NB, tiskárny, apod.), znalost AJ – minimálně znalost pro čtení dokumentace a základní komunikaci se zahraničními uživateli, mateřskou společností a partnery. Výhodou bude: dobrá znalost Active Directory; znalost serverových operačních systémů Windows 2003-2016; znalost sítí; znalost virtualizace serverů; znalost databází, Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Futaba czech, s.r.o. - havlíčkův brod, Baštínov, č.p. 130, 580 01 Havlíčkův Brod 1. Informace: Markéta Bartáková, +420 569 496 415.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Miloš Trojánek

Staronovým policejním ředitelem na Vysočině zřejmě bude Miloš Trojánek

Ilustrační foto

Miminka najdete v tištěných novinách

Šlechtična versus štokr a prohra siláka s malotraktorem: zhlédněte videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 19. až 20. května 2018.

V Dukovanech v dubnu téměř nepršelo, navíc tam bylo nejtepleji

Vysočina - Duben byl na Vysočině mimořádně suchý. Napršela ani ne polovina srážek pro toto období obvyklých. „Průměrný měsíční úhrn srážek v Kraji Vysočina byl 17,9 mm, což je pouze 44 procent z normálu 1981-2010,“ zveřejnili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu.

Řidič motocyklu skončil po nehodě v nemocnici

Okrouhlice – Zraněním jednoho řidiče skončila dopravní nehoda, která se stala v sobotu 19. května po patnácté hodině v obci Okrouhlice na silnici II/150.

Kraj schválil dotace pro opravy škol

Vysočina – Opravy, rekonstrukce, modernizace, dovybavení. Mateřské a základní školy v celém kraji se mohou těšit na dotace až sto dvacet tisíc korun.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT