Aspoň zlomek inteligence by člověk očekával od těch, kteří si přilepili před jméno titul, pokud ho nekoupili v Plzni.

O to horší rozčarování vás čeká, pokud zjistíte, že máte před sebou pouze titulovaného lempla, nebo že z člověka tituly ověnčeného padají nesmysly, za které by se nemusel stydět ani legendární Pepek Vyskoč. Zvlášť mezi právníky jako by se poslední dobou šířila podivná infekce, jakési zatmění mozku.  Už Ústavní soud se „vyznamenal", když oficiálně posvětil, a tím vlastně  povolil korupci na nejvyšších politických místech.

Hned v závěsu je to Krajský soud v Brně, který rozhodl, že za téměř třiceticentimetrovou špachtli zapomenutou v těle pacientky nikdo nemůže, a už vůbec ne ti, co nešťastnou ženu operovali. Pacientka asi spolkla špachtli  natruc, aby poškodila české zdravotnictví, případně má špachtle nožičky a do těla pacientky se vloudila v podobě filmového vetřelce.Zdravotníci, kteří tráví většinu času na operačním sále, nemají lehký život, ale co je moc, to je moc.

Divme se, že „bystří" soudci ještě ženě nenapařili penále za pronájem špachtle i s úroky ve výši 100 procent, když už zřejmě pacientka bude muset hradit náklady soudu. S ohledem na to, že jde zřejmě už o důchodkyni, je otázka, kde na to vezme, a zda ji za její odvahu hájit své právo na zdraví nezruinuje exekutor. Pokaždé, když prostý český občan sleduje nějakou podobnou eskapádu hloupostí, tituly ověnčenou, je v pokušení začít uvažovat, kdo vlivný zatlačil, aby paní spravedlnost odešla od soudu ještě slepější, než je.

Podle Ústavního soudu se  může poslanec nechat uplácet, podle brněnského soudu nám  operační tým na sále může zašít do těla cokoliv, špachtlí počínaje, instrumentářkou konče. Prostý občan má zřejmě smůlu, pokud má tu drzost v banánové republice žádat spravedlnost a nemá tučnou peněženku, případně vlivné známé někde hodně vysoko, kteří by lobbovali v jeho prospěch.

stepanka.saadouni@denik.cz