Na nejstarším knižním veletrhu v zemi se představí malí i velcí nakladatelé s nejnovějšími tituly, ale také zajímaví autoři, kteří předvedou svou tvorbu. Přijede například americký fejetonista Robert Fulghum. Své dílo představí v projektu Listování, cyklu scénického čtení, což je divadelní zpracování děje knihy. Dorazí i nespočet českých autorů , mezi kterými zaujme zejména populární Michal Viewegh, autor Účastníků zájezdu, překladatel Martin Hilský, jehož tradiční shakespearovská přednáška se letos přesune do sálu staré radnice kvůli loňskému nedostatku míst. Na návštěvníky bude čekat také Jiří Padevět, spisovatel a historik, který bude mluvit na téma hrdinové nebo zrádci a jejich příběhy v dějinách 20. století.

Veletrh již 27. rokem pořádá havlíčkobrodská spisovatelka Markéta Hejkalová, která na akci představí svou nejnovější knihu. Tento rok se tématem veletrhu stala otázka Literatura, nebo život?, tou autorka poukazuje na součaný trend propojování beletrie a literatury faktu, které používá i ve své nejnovější knize Mám tě rád/ráda? „Zájem o vystavování je tak mimořádný, že už tři týdny před úzávěrkou máme úplně plno. Návštěvníků vždycky chodí okolo 16 000,“ říká o blížícím se veletrhu pořadatelka.

Ilustrační foto.
Řidiči mezi Šlapanovem a Věžnicí najezdí dvacet kilometrů navíc

Podzimní knižní veletrh je velmi populární mezi místními, dorazí ale i velké množství lidí z jiných měst. „Určitě půjdu znovu, loni jsem sice nebyla, ale jinak chodím pravidelně každý rok,“ říká havlíčkobrodská občanka Jana Košmiderová. Ona i další návštěvníci budou moci hlasovat v soutěži o nejkrásnější knihu spjatou s Vysočinou od začátku září. Minulý rok se vítězem stala kniha Krok do tmavé noci.
Šajnarová Lucie