Jak informoval za společnost Schlieger Pavel Matějovič, má firma výrobní halu v Pohledu na Havlíčkobrodsku a chce tak vyjít vstříc svým zaměstnancům z Ukrajiny.

„V naší dílně, kde montujeme fotovoltaické elektrárny, pracuje asi sedmdesát dělníků z Ukrajiny. Když se začali bát o svoje rodiny, rozhodli jsme se, že jim pomůžeme rodiny přestěhovat. Slunce se ukázalo jako ideální možnost,“ vysvětlil Deníku Matějovič.

Aktuálně bydlí v hotelu asi padesát lidí, podle Matějoviče zcela zdarma. „Snažíme se jim ale co nejdřív najít práci a bydlení. Ve firmě jsme pro ně udělali sbírku a vytvořili transparentní účet. Jsou to většinou ženy a nejsou tady na dovolené. Chtějí normálně žít a pracovat. Jednali jsme už se společností Futaba,“ dodal Matějovič.

Jihlavské centrum pro uprchlíky z Ukrajiny.
Máme pro uprchlíky práci i bydlení, říká exstarosta Libice. Ten současný mlčí

To, že proměna hotelu v supermarket padla, ale mrzí některé obyvatele nedaleké Humpolecké ulice. „U nás ve čtvrti není široko daleko žádný obchod, kde bychom si nakoupili. Nejbližší Billa je moc drahá. Ovšem využití hotelu pro ubytování uprchlíků samozřejmě chápeme,“ řekl jeden z obyvatel Humpolecké, Jaroslav Švanda.

Vzhledem k tomu, že hotel Slunce má skoro dvě stovky lůžek, navázala podle Matějoviče společnost Schlieger kontakty i se starosty v okolí, kteří potřebují ubytovat uprchlíky, ale nemají místo. „Například město Chotěboř,“ upřesnil. To Deníku potvrdil nedávno starosta Tomáš Škaryd. „Město Chotěboř pro uprchlíky volné bydlení nemá,“ sdělil starosta.

Hotel Slunce vlastní společnost RA HB. Provozní hotelu je Ladislava Nováková, která měla část hotelu pronajatou. „Jsem zaměstnancem společnosti Schlieger. Pomáhám Ukrajincům, kteří jsou u nás ubytovaní. Před chvílí jsem byla s jednou ženou u lékaře,“ sdělila Deníku Nováková. Havlíčkobrodští radní pro uprchlíky z Ukrajiny vyčlenili sedm městských bytů, chystají pro ně ubytovnu v Kotlině. Od minulého týdne uprchlíci mohou jezdit autobusy městské dopravy zadarmo. Podle ministerstva vnitra je v Havlíčkově Brodě víc než dvě stě ukrajinských uprchlíků.