Zásadní změnou je rozšíření prohlídky hradu o jeden okruh, informoval kastelán Luděk Šíma. V tomto okruhu se návštěvníci mohou těšit na prohlídku doposud uzavřených prostor.

„Připravili jsme expozici dobového bydlení v retro bytu ve stylu padesátých let minulého století. Myšlenkou nebylo vytvořit skanzen, ale naopak připomenout návštěvníkům jejich kořeny. V retro bytě mohou starší návštěvníci nostalgicky vzpomenout na mládí, mladší mohou vidět, jak žili jejich rodiče či prarodiče. Na půdních lávkách, krom fascinujících pohledů do útrob hradu, jsme navíc společně se Stanicí Pavlov a Základní uměleckou školou v Ledči nad Sázavou vytvořili expozici chráněných a ohrožených druhů zvířat Vysočiny, spojenou se zajímavou prací žáků multimediální tvorby," upřesnil kastelán.

111 schodů

Od června na hradě otevřeli v pěti místnostech výstavu věnovanou I. světové válce pod názvem Proč mámy pláčou. Výstava je zaměřená především na život mimo válečné pole, na ženy a ostatní obyvatele ledečského regionu, kteří odeslali otce, syny, bratry a příbuzné do války, a jak těžce se jim žilo. Krom uvedeného prohlídkového okruhu je možno navštívit muzeum regionálních sbírkových předmětů, výstavní galerii, kde v průběhu sezony vystavují umělci různých žánrů. „Milovníci krásných panoramat mohou vystoupat po 111 schodech na hradní věž a shlédnout okolí s řekou Sázavou. S novou sezonou jsme přesunuli prostory prodejního, dříve průvodcovského centra do nově opravených částí hradu, kde bude návštěvníkům k dispozici nejen prodej suvenýrů a vstupenek, ale i drobné občerstvení, abychom uspokojili žíznivé a utrmácené návštěvníky," konstatoval kastelán.

V těchto dnech již na hradě naplno probíhají opravy a konzervace omítek jižního průčelí hradu, tedy směrem od města. „Práce budou ukončeny závěrem září a budou stát přibližně dva miliony korun. Zároveň proběhne restaurátorská obnova slunečních hodin, které se stanou ozdobou tohoto průčelí. Financování těchto stavebních úprav bude z prostředků společnosti, která hrad vlastní, v níž město Ledeč nad Sázavou vlastní 75 procent a společnost Aquacomp hard pětadvacet procent, a dotací získaných od Ministerstva Kultury ČR a Kraje Vysočina," vysvětlil kastelán.

V minulém roce se podařilo dokončit obnovu vzácných sgrafitových omítek horního nádvoří a zároveň i průjezdů na toto nádvoří.

„Zároveň jsme zpřístupnili další prostory hradu. Podařila se obnova prostor pro průvodcovské centrum, prostor pro občerstvení a odpočinek návštěvníků. Dále jsme zahájili první fázi obnovy jižního průčelí, takzvaného spojovacího krčku. Náklady na tyto práce byly asi 2,5 milionu korun," podotkl kastelán. Návštěvnost hradu byla slušná, hradní branou, dle statistik muzea, loni prošlo zhruba sedm tisíc návštěvníků.

„Obnovou hradu a zpřístupňováním dalších prostor a expozic hodláme pokračovat i v dalších letech. Zároveň se s podporou majitelů snažíme hrad probudit i po stránce společenské a kulturní. V této sezoně jsme uspořádali již mnoho akcí, které přilákaly spousty, doufejme spokojených, návštěvníků a další budou v průběhu léta následovat," uzavřel Šíma.