Místo obvyklé hradní kaple si pro svůj první manželský polibek vybrali letící balon, který se s nimi a jejich blízkými odlepil od země ve čtvrtek 5. července okolo sedmé hodiny ranní z místního fotbalového hřiště.

Ani silnější vítr situaci nezkomplikoval, takže pilot mohl zavelet ke startu. Let trval asi hodinu a půl. Obřad však musel proběhnout ještě nad katastrálním územím obce. „Kroužili jsme i v okolí vodní nádrže Želivky a měkce jsme dosedli u Kožlí.

Pilot pak povýšil všechny účastníky do šlechtického stavu balonářů a vydal jim křestní list vzduchoplavce. Při letu nebyly vůbec žádné problémy, pilot měl osmnáct let praxe. Pozorovali jsme „archeologa" s minohledačkou, srnky a zajíce a chvilkami řídké mraky. Počasí bylo perfektní," popisuje zážitky Zdeněk Ježek, zastupitel obce, který ve výkonu obřadu zastupoval nepřítomného starostu.

Obecní úřad zajišťuje ročně padesát až šedesát svateb, převážně ve slavnostním prostředí hradní kaple. Podobný adrenalinový obřad se však konal poprvé. Zastupitelé jej ale přijali s klidnou hlavou. „Při oznámení svatby ve vzduchu se mi nehonilo hlavou v podstatě nic, nebo snad jen to, že to bude velmi neobvyklý svatební obřad.

Obavy jsem neměl vůbec žádné, přestože jsem v balonu nikdy neletěl. Ani speciální příprava nebyla. Jen jsme sledovali předpověď počasí, ale to jen z toho důvodu, že start balonu mohl být jen ráno nebo večer, a kdyby se to nepovedlo kvůli předpovědi, tak by svatba musela být někde na zemi," dokončil Ježek, který obřad ve vzduchu vykonával.

Martina Ježková