Výstava Současná česká a rakouská ilustrační tvorba byla zahájena v polovině října tradičně ve stejný den jako Podzimní knižní veletrh. Trvání má ovšem mnohem delší, a protože ilustrace je doménou především dětských knih, nezapomněla galerie při přípravách ani na své nejmladší návštěvníky.

„K výstavě je připravena bohatá nabídka doprovodných aktivit. Jedná se o hravé prvky v samotné výstavě, takže děti si mohou složit puzzle podle vybraných ilustrací, vy-barvit nejrůznější omalovánky nebo si zahrát s rodiči či kamarády tematické pexeso. Prostor dostane i dětská fantazie. Malí návštěvníci mohou sehrát loutkové představení v divadélku, kde se hlavními hrdiny stanou právě postavičky z vystavených děl, či stvořit nové příběhy a hrdiny na velké magnetické stěně," prozradila lektorka galerie Jiřina Kopicová.

Kromě těchto aktivit jsou pro zvídavé návštěvníky galerie připraveny samoobslužné pracovní listy, které je pomocí hravých úkolů provedou výstavou.

Netradiční zážitky si mohou dopřát i školní skupiny. Ty mají šanci využít speciální doprovodný program, v němž si žáci zkouší vytvořit vlastní krátký animovaný film. Na program pro školy se učitelé musí předem objednat.

„Aktivity pro veřejnost jsou určeny především menším návštěvníkům, ale i dospělí se mohou jejich prostřednictvím vrátit do dětských let. V těchto sychravých podzimních dnech tak havlíčkobrodská galerie nabízí zajímavý způsob, jak strávit aktivně volný čas s rodinou," dodala Kopicová.

Výstava Současná česká a  rakouská ilustrační tvorba 2013 letos unikátně představuje ilustrační počiny partnerských českých a rakouských regionů.

Kritériem výběru jednotlivých autorů tak bylo buď rodiště, bydliště, nebo místo jeho tvorby. „Celkem je prezentováno třináct českých a pět rakouských autorů, a mnozí z autorů patří mezi držitele mnoha vysokých ilustrátorských ocenění a jsou špičkami ve svém oboru, například Jaroslav Šerých, Vlasta Baránková, Josef Kremláček, Linda Wolfsgruber či Angelika Kaufman," vysvětlila kurátorka brodské výstavy Daniela Růžičková.

Kateřina Malá