Jde vlastně o kancelář, kterou společně sdílí hned několik nezávislých podnikatelů. Brodské centrum je jediné svého druhu na Vysočině. V současnosti se stalo pracovním domovem pro 15 lidí. Na otázky jak centrum vlastně funguje a co všechno lidem nabízí, ve čtvrtek odpoví Den otevřených dveří. Kdo by měl zájem, může si práci v coworkingu také na týden zdarma vyzkoušet.

Mnoho lidí pracuje z domu nebo k práci využívá třeba kavárnu. Brodské centrum Hubbr nabízí ještě jinou možnost. Možnost pronajmout si místo ve sdílené kanceláři. Coworkingová centra začala poprvé vznikat až v polovině minulého desetiletí. První společná kancelář se otevřela v San Francisku před dvanácti lety. Brodská funguje čtyři a půl měsíce.

„Za tu dobu jsme se stali pracovním domovem pro 15 lidí a uspořádali jsme spousty odborných seminářů, na kterých jsme obsadili přes 300 židlí,“ říká zakladatel centra Jan Prokeš.

Hubbr svým členům nabízí plně vybavené prostředí s odpočinkovými zónami, kuchyňkou s občerstvením, zasedacími místnostmi, internetem a další členské výhody. Lidé tu mohou společně vytvořit zajímavou komunitu, která spolu sdílí pracovní, ale mnohdy i volný čas. Lidem na volné noze tak pomáhá odbourat izolaci a neustálé odkládání úkolů na později, se kterou často bojují při práci z domova. Možnost coworkingu oceňují i některé firmy, které ho využívají pro své zaměstnavatele.

Štáflova chalupa projde v příštím roce rekonstrukcí.
Unikátní Štáflova chalupa projde rekonstrukcí

Sdílená kancelář své nájemníky k ničemu nezavazuje. Své místo si tu mohou pronajmout na pár hodin, dnů nebo měsíců. „V Hubbru má každý možnost zvolit si z několika různých tarifů podle svých potřeb. Výhodou je obrovská volnost a flexibilita práce. Žádné smlouvy, žádné papíry, žádné náklady na vybavení. Je tu i možnost zkoušky na den či více zdarma. Navíc každý člen získává přístup 24 hodin denně sedm dní v týdnu. Jako pracovní domov nás využívá třeba lektorka angličtiny, IT specialisté, podnikatelé i menší firemní tým“ doplňuje Prokeš.

Nabídka pracovního prostoru ale není jediná činnost centra. Pravidelně pro veřejnost pořádá také odborné semináře. „Coworking má hlavně přispívat do společnosti. Sdružovat lidi, poskytovat jim zázemí a vzdělávat veřejnost. I proto se v Hubbru každých 14 dní konají odborné semináře, školení a přednášky z oblasti podnikání, IT, marketingu nebo osobního rozvoje,“ dodává Prokeš.

Centrum v Masarykově ulici se veřejnosti otevře ve čtvrtek 22. června v devět hodin.