K vyhlášené Mezinárodní noci pro netopýry, která se v tomto týdnu uskuteční na mnoha místech celé republiky, se totiž přihlásili jak ochránci přírody z Havlíčkova Brodu a Pavlova u Ledče nad Sázavou, tak i členové České společnosti pro ochranu netopýrů a sdružení Zelené srdce.

V sále havlíčkobrodského Skaut klubu dnes v 18 hodin přivítají zájemce všech věkových kategorií, kteří se chtějí o netopýrech dozvědět něco nového. Je pro ně připravena poutavá přednáška s prezentací nazvaná Netopýři – duchové noci. Přítomní budou seznámeni nejen s rozšířením netopýrů na Zemi, s jejich tajemným způsobem života, strategií lovu, potravní specializací, hibernací, ale i s chorobami a nepříznivými faktory, které negativně ovlivňují početní stavy netopýrů. Pro nejmenší návštěvníky organizátoři připravili hry a testy, přednášku zpestří i ukázka krmení handicapovaných netopýrů.

V případě příznivého počasí je naplánována vycházka do nedalekého parku Budoucnost, kde bude možno pozorovat a poslouchat netopýry s pomocí bat-detectoru.

Česká společnost pro ochranu netopýrů a sdružení Zelené srdce si pro svou osvětovou akci již potřetí vybraly hrad v Lipnici nad Sázavou.

„Netopýří noc, která u nás začne v sobotu v 19 hodin, skýtá jedinečnou příležitost zažít večerní atmosféru hradu a navíc umožní i bližší poznání jeho vzácných nočních létajících nájemníků," pozval kastelán hradu Marek Hanzlík.

Pro děti i dospělé je nejprve připraveno malé putování, při kterém budou na několika stanovištích řešit zábavné úkoly s netopýří tématikou.

„V cíli se děti mohou těšit na drobné odměny a výtvarnou dílnu. Všichni návštěvníci se také setkají i s handicapovanými a ochočenými netopýry z pražské záchranné stanice Nyctalus. Od osmi hodin se mohou těšit na přednášku a promítání o životě těchto zajímavých tvorů. Následně budou mít i možnost zúčastnit se odchytu netopýrů do sítí přímo v hradním sklepení, připravena je i ukázka práce s ultrazvukovým detektorem," vyjmenovala Petra Schnitzerová z České společnosti pro ochranu netopýrů.

Noc pro netopýry

Mezinárodní noc pro netopýry je osvětová akce zaměřená na ochranu netopýrů. V roce 2012 se řady organizátorů rozšířily i do Egypta, Sýrie, Libanonu, či Jižní Ameriky. Celkem se akce zúčastňuje na 40 států. V České republice se akce koná na přibližně 50 lokalitách. Vzhledem ke skutečnosti, že netopýři žijí s lidmi doslova pod jednou střechou, je dobré vědět o jejich skrytém způsobu života co nejvíc.
Zdroj: ZS Nyctalus