Hygiena měřila množství soli v jídle na Vysočině letos v únoru a březnu. Navštívila pětačtyřicet provozoven napříč krajem. Z každého okresu si vybrala tři domovy důchodců, dvě restaurace, dvě závodní jídelny a dvě rychlá občerstvení. Výsledky nejsou nijak radostné.
„Z výsledků vyplývá, že obědy jsou přesolovány a strávník jen konzumací oběda přijme násobné množství soli, než které je doporučováno odborníky,“ uvedla mluvčí krajské hygienické stanice Jana Böhmová.
Čísla jsou podle hygieniků každým rokem vyšší a značně překračují doporučený limit.
Celkem zkoumali hygienici na Vysočině osmdesát jídel. „Výsledky ukázaly, že z hlediska obsahu soli ve vyráběných pokrmech vychází nejlépe provozovny stravovacích služeb v domovech důchodců, následuje je závodní stravování a restaurace. Nejhůře jsou na tom rychlá občerstvení,“ komentovala mluvčí.
Množství soli v pokrmech sledují hygienici na Vysočině již několik let a číslo se stále zvyšuje. „V roce 2017 obsahovala průměrná porce oběda 8,07 gramu soli, v loňském roce to bylo 9,22 gramu a letos se číslo dostalo na hodnotu 9,46 gramu soli na porci. Je tedy patrný stále narůstající trend,“ upozornila na fakt Hana Koudelová z krajské hygienické stanice.

Doporučený denní limit příjmu soli je pro člověka podle odborníků šest gramů na den. Přijatelná hodnota obsahu soli v poledním menu je 2,1 gramu. Měření hygieniků tedy jasně ukázalo, že toto číslo všechna kontrolovaná místa na Vysočině mnohonásobně překračují. „V domovech pro seniory byl průměrný obsah soli v odebraných vzorcích 8,4 gramu na porci, v závodních stravováních 9,4 gramu a v restauracích se číslo vyšplhalo na 10, 3 gramu na porci. Ve fastfoodech jsme v průměru naměřili 6,4 gramu soli na porci jídla,“ upozornila na čísla Koudelová. Ta ještě doplnila, že nižší hodnota soli u fastfoodů je daná tím, že v těchto provozovnách hygienici odebrali pouze vzorek pokrmu bez polévky.
Podle Koudelové je ale nejlepší porovnat průměrný obsah soli ve stech gramech jídla. Z těchto čísel vyšla nejhůře rychlá občerstvení. „Z výsledků je jasné, že z hlediska obsahu soli ve vyráběných pokrmech vychází nejlépe provozovny v domovech pro seniory, v závěsu za nimi jsou závodní jídelny, poté restaurace a na posledním místě fastfoody,“ dodala Koudelová.