„V současné době provádíme například aktualizaci tipů na výlety," informovala Markéta Kadlecová. Míst, která by mohl turista v Chotěboři a jeho nejbližším okolí navštívit, je vskutku požehnaně. Za návštěvu podle pracovníků Informačního centra určitě stojí návštěva chotěbořského muzea.

Muzeum i pivovar

„Muzeum letos slaví 130 let. K tomu si připravilo celou sérii zajímavých přednášek, které začnou za několik málo dnů a skončí v říjnu," podotkla Kadlecová. Dalším zajímavým místem zůstává pro turisty údolí řeky Doubravy. Přes čtyři kilometry dlouhá naučná stezka je zavede do jednoho z nejromantičtějších údolí. Řeka Doubrava protéká kaňonovitým zalesněným údolím a vytváří malebná zákoutí. Za pohled stojí skalní věže (Čertův stolek), vodopád, obří hrnec, kamenné moře, či skalnatý ostroh Sokolohrady. Kromě přírodních krás či historických památek nabízí Chotěboř i jednu ryze praktickou zastávku, a sice místní pivovar. Pivovar je držitelem značky Vysočina, regionální produkt. „Prohlídky mohou turisté absolvovat ve skupině pro pět až dvacet osob, rezervace předem je ale nutná," zdůraznila Kadlecová. Pivovar má v Chotěboři i svoji firemní prodejnu.

Neméně zajímavým místem pro milovníky ekologie je přírodní zahrada a Geopark U Platanu v Jiráskově ulici. Jedná se o unikátní expozici lokálních hornin v areálu chotěbořského gymnázia.

Milovníci jezdeckého sportu mohou navštívit třeba Ranč3X/D Markvartice, či jezdecký areál Šemík i rekreační jízdárnu v Borku. Podle pracovníků informačního centra stojí za návštěvu i takzvaná zkamenělá řeka u Uhelné Příbrami, Pařížovská přehrada a hrad Ronovec.

„Mezi nejvyhledávanější místní objekty patří mezi turisty i socha čerta u silnice směrem na Ždírec nad Doubravou," podotkla Kadlecová.

Turistické informační centrum sídlí ve stejné budově jako Knihovna Ignáta Herrmanna, proto by podle Kadlecové bylo správné návštěvníky Chotěboře upozornit i na některé zajímavé akce v nejbližší době, které úzce souvisejí s kulturním a literárním životem města Chotěboře.

Unikátní almanach

„V sobotu, 25. dubna se v prostorách podkroví naší knihovny uskuteční křest knihy z Chotěbořské edice, nazvané Chotěbořské literární osobnosti, aneb Od pera k počítači, autorek Ivy Stehnové a Miluše Škodové. Je to vlastně přehlídka autorů z Chotěboře a okolí, kteří zde tvořili v průběhu dějin," upřesnila Kadlecová. V rámci Chotěbořské edice se jedná bezesporu o unikátní počin, který zřejmě nemá konkurenci v širokém okolí. Neboť žádné město na Havlíčkobrodsku ani na Vysočině zatím tak důkladně svoje regionální literární osobnosti nezmapovalo.

S některými dosud žijícími literáty se budou moci návštěvníci setkat osobně. Při té příležitosti bude rovněž na zeď do chodby knihovny umístěna pamětní deska věnovaná osobnosti slavného chotěbořského spisovatele, Ignáta Herrmanna. Tato deska se zatím nacházela na budově v Horním Mlýně, kde se v roce 1854 autor narodil. Do chodby knihovny bude deska 25. dubna slavnostně přestěhována. Není náhodou, že chotěbořská knihovna přijala do svého názvu právě spisovatelovo jméno.