Vyšetření možňují speciální typy sond, kterými je přístroj vybaven. „Jde o vysoce moderní diagnostický ultrazvuk, který bude sloužit pro pacienty především na interní JIP a interních ambulancích Emergency. Lékařům umožňuje komplexní diagnostiku, proto je vhodný zejména pro urgentní příjem pacientů," sdělil vedoucí oddělení zdravotnické techniky inženýr Adam Fila.

Díky tomu, že je přístroj mobilní, urychlí se tím vyšetření pacienta. Ten bude vyšetřen přímo na místě a nemusí být přepravován na RDG oddělení. Přesnost diagnostiky je zajištěna. Jde o přenosný ultrazvuk Samsung UGEO – přístroj pro oblast kardiologie, kardiochirurgie, ale i další oblasti medicíny, který má kardiovaskulární ultrazvukový systém, echokardiografické funkce s unikátními vlastnostmi i s úložištěm dat. Jednoznačnou výhodou je vysoce kvalitní zobrazení a špičková kvalita daného přístroje, která zvýší kvalitu vyšetření. K dispozici máme nejmodernější technologie ultrazvukových sond. Ty nám umožní i komplexní vyšetření pacienta. Pořizovací cena přístroje je 900 tisíc korun.

Nové přístroje na operačních sálech

Dvě nové stacionární vyšetřovací jednotky – ORL unity – za téměř 1,5 milionu korun slouží pacientům na naší ORL ambulanci.
„Každý slouží jako kompaktní pracoviště pro vyšetření, s odsáváním, oplachem, tlakovým vzduchem, světelným zdrojem, vyhříváním nástrojů, optik, dezinfekcí, úložnými prostory a podobně," konstatoval vedoucí oddělení zdravotnické techniky Adam Fila. Nové unity zvýší komfort pro pacienty i lékaře při vyšetřeních spadajících do oblasti oboru otorinolaryngologie.

Lékaři umožňuje toto pracoviště mít na jednom místě veškeré potřebné nástroje, včetně jejich rychlého vydezinfikování, po ruce a k usnadnění vyšetření či potřebného zákroku. Oddělení chirurgie pak získalo v průběhu roku dva nové mobilní přístroje pro rychlé a snadné vyšetření EKG v ceně 230 tisíc korun.

„Jde o moderní pojízdné EKG umístěné na vozíku s moduly pro rozměření a interpretaci, které nám umožní nepřesouvat pacienta na vyšetřovnu, ale přijet s přístrojem přímo k lůžku a vyšetření uskutečnit okamžitě," prozradil výhody Adam Fila. Dochází tak ke zrychlení tohoto typu vyšetření a zároveň to znamená vyšší komfort pro vyšetřované pacienty. V letošním roce jsme investovali do přístrojového vybavení asi 10 milionů korun. Největší investicí je aktuálně pořízení nové, vysoce moderní laparoskopická věž na Centrální operační sály. Nová věž byla nainstalována těsně před Vánocemi. S jejím pořízením nám pomohli i města v okolí – Město Havlíčkův Brod, Světlá nad Sázavou, Habry, Chotěboř, Golčův Jeníkov a firma Lumius. Nových přístrojů se dočkalo také oddělení ARO a oddělení gynekologie.

Moderní lůžka

Patnáct moderních polohovacích postelí Linet s antidekubitními matracemi slouží také nově pacientům na ortopedickém oddělení. Průběžně bude obměněn celý lůžkový fond oddělení. Nové postele s matracemi přinášejí pro pacienty především komfort a pohodlí. Stará lůžka již nebyla pohodlná a neodpovídala aktuálním požadavkům.

Pořízení nových postelí znamená významný posun ve zvyšování kvality péče o pacienty, možné zkrácení doby rekonvalescence a také snížení rizika úrazů a fyzické námahy personálu.

Petra Černo