Z toho radní vyčlenili na investice 55 milionů korun.

„Rada provedla kompletní rozpis akcí takovým způsobem, abychom mohli začít prakticky už od druhého ledna," konstatoval starosta Tomáš Škaryd. Jednou z prvních investičních akcí, do které se v Chotěboři pustí, je rekonstrukce bytového fondu v ulici Fominova.

„Jedná se o bytový dům, kde je šest bytů. Z toho čtyři jsme nechali rekonstruovat už letos, zbývající dva přijdou na řadu v lednu, takže ve Fominově ulici vznikne nový moderní bytový komplex první kategorie. Na rekonstrukci vypíšeme výběrové řízení," upřesnil starosta Škaryd s tím, že se jedná o rekonstrukci opravdu důkladnou, která vyjde asi na 1,5 milionu korun. Byty ve Fominově ulici byly podle starosty již zastaralé, nemoderní a s vytápěním na uhlí.

„V těchto bytech budou nové podlahy. Změní se možná i dispozice bytů. Některé příčky bude třeba zbourat. vytápění bude plynové, byty potřebují novou izolaci a omítky," popsal starosta nutné práce. Současní nájemníci, kteří v bytech žijí, dostali náhradní bydlení. Když ale budou mít zájem, budou se moci do bytů vrátit. V současné době vlastní město Chotěboř tři sta bytů, které nemíní do budoucna privatizovat. „O městské byty je stále velký zájem, proto si je město určitě ponechá. Budeme je přidělovat podle určitých sociálních kritérií občanům, kteří se ocitli v momentální tísni," zdůraznil starosta.

Domov pro seniory

Další investiční akcí bude projekt na stavbu Domova pro seniory. I na něj město Chotěboř vyhlásí soutěž. Příprava stavby by měla trvat asi dva roky, stavět by se mohlo začít v roce 2018.

V novém roce už Chotěboř nepočítá s žádnou stavbou, jako byl průtah městem, ale investice půjdou do rekonstrukcí chodníků. Za městským úřadem by mělo vzniknout nové parkoviště.

Chotěboř bude i v novém roce podporovat příspěvkové organizace. „Větší spolupráci bychom chtěli navázat například s Fokusem Vysočina," podotkl starosta Škaryd.

V neposlední řadě chce radnice investovat do svého informačního systému, aby práce úřadu byla pokud možno co nejefektivnější, a do průběžného vzdělávání svých zaměstnanců.