Zatímco Bruslařský klub bije na poplach, sympatie široké veřejnosti se polarizují. Vše vyvolal audit hospodaření v havlíčkobrodském hokejovém klubu za poslední tři roky.

Na popud krajského šéfa TOP 09 Martina Sedláka totiž zastupitelstvo města Havlíčkův Brod v únoru letošního roku nařídilo kontroly nakládání s dotacemi za roky 2011 až 2013 a pro Bruslařský klub dopadly velmi nedobře. Audit roku 2013 došel k závěru, že BK neoprávněně vyčerpal 1,8 milionu korun, za dva předešlé roky by pak měli hokejisté vrátit dalších 1,9 milionu korun. Na první nález reagovalo v září zastupitelstvo snížením vratky na 680 tisíc, a to v 18-ti měsíčních splátkách po zhruba 38 tisících korun.

Druhou „dardou" se budou na radnici zabývat na předvánočním jednání zastupitelstva v pondělí 22. prosince. „Bruslařský klub by byl schopen ustát maximálně vratku ve výši do 400 tisíc korun. V případě, že bychom museli vracet celou částku, znamenalo by to krach BK a konec mládežnického hokeje vůbec," píše se v prohlášení BK, které visí na webových stránkách HC Rebel. Jsou pod ním podepsáni předseda sdružení Ing. David Kozlík a dále členové výboru Michal Teplý, Richard Cachnín, Mgr. Pavel Zmrhal a krasobruslařka Andrea Vlasáková.

Dle této tiskové zprávy vedení BK poukazuje na to, že město Havlíčkův Brod mělo po prodeji klubu do soukromých rukou v HC své zastoupení v dozorčí radě (radní za ODS Jiří Kopic) právě proto, aby mohlo kontrolovat nakládání s dotacemi.

„Uznáváme, že k pochybení došlo i na straně BK, které mohlo rovněž kontrolovat hospodaření HC s dotacemi. BK ale sloužil jenom jako prostředník mezi městem a HC Rebel, což je i ze všech uzavřených smluv pro získání dotace na mládež nesporné," tvrdí členové výboru Bruslařského klubu.

Ti v tiskové zprávě také otevřeně popisují, jaké transakce na ose radnice vs. Kotlina probíhaly ještě před nástupem ŽSD. A dokonce by jejich opakováním chtěli tíživou situaci brodského hokeje vyřešit.

„Přes všechna zjištění věříme, že vše dopadne dobře. Že najdeme společně s městem Havlíčkův Brod způsob, jak celou situaci vyřešit. Nabízí se řešení jako například v roce 2008, kdy tehdy stejný audit nařídil HC Rebel vrátit ze sedmimilionové dotace celkem 3 313 973 Kč jako neoprávněně čerpané prostředky. Z této částky nakonec musel HC Rebel vrátit jen něco kolem 150 tisíc, protože tehdy zastupitelstvo našlo způsob, jak z neoprávněně čerpaných prostředků udělat legálním způsobem oprávněné. Dalším řešením by mohlo být to z roku 2009, kdy zastupitelstvo města schválilo dotaci pro HC Rebel ve výši 8 milionů, ale zároveň v bodě II. nařídilo, že z první poskytnuté splátky dotace v témže roce bude městem uhrazena na účet Technických služeb dlužná částka 541 728 Kč, čímž budou dluhy HC Rebel za rok 2008 vyrovnány. Z toho vyplývá, že určitě lze najít legitimní způsob, jak celou situaci vyřešit," zní doslovná citace.
Vedení BK tak předesílá havlíčkobrodské radnici možnost řešení. To se však nelíbí řadě dalších havlíčkobrodských sportovních subjektů.

Zvláště když sami byli neúspěšní v žádostech o podporu v podstatně nižších dimenzích.

„Pro mě je to naprosto nepřijatelné. Když čtu prohlášení Bruslařského klubu, tak v něm necítím žádnou sebereflexi. Věřím, že zastupitelé této schopnosti v sobě mají dostatek," sdělil třeba trenér FC Slovan Havlíčkův Brod.

Při zmínce o tak vysoké částce třeba kroutí hlavou dlouholetý český volejbalový reprezentant Peter Pláteník.

„Kdyby peníze do hokeje dostaly třeba házená a volejbal, tak se v Brodě hraje extraliga volejbalistek a interliga v házené. S televizními přenosy a možná větší reklamou pro město."

Sportovní kluby pak poukazují na to, že nemají zájem na zrušení mládežnického hokeje v Havlíčkově Brodě. Trnem v oku jim je však neprůhledné financování A týmu, zejména používání prostředků určených pro mládež.