„Kapříka Metlíka, tedy to jméno, vymyslela moje sestra,“ prozradil Jan Opatřil na besedě se školáky v Havlíčkově Brodě na dětském oddělení Krajské knihovny Vysočiny. Kromě toho, že je spisovatel, a jak sám říká autor vlídných knih pro děti, je Jan Opatřil také rybář. Proto není divu, že jednu ze svých knih o roztomilém kapříkovi křtil společně s nejznámějším českým rybářem Jakubem Vágnerem.

Lékařka. Ilustrační foto.
V Okrouhlici o doktora nepřijdou


Za svůj největší dosavadní úspěch ale považuje skutečnost, že jeho knihy vůbec vyšly. Vždycky si přál být spisovatelem. V šestnácti letech začal psát kapříka Metlíka. Ilustrace ke knížce dělal sám nebo společně se sestrou. „Poprvé jsem si knihu vydal sám v jednom nakladatelství v Brně, kde to stálo strašné peníze,“ vzpomíná oblíbený dětský autor i na to, jak ho tehdy nakladatelství ošidilo. Za pět kusů platil tisíce korun.

Předčasný porod může podle primářky Chvílové-Weberové poznamenat dítě na celý život.
Předčasně narozené dítě potřebuje zvláštní péči celá léta, říká

Ani další cesta k vydání pohádkových knih nebyla snadná. Jan Opatřil rozesílal maily více než stovce nakladatelů, kteří většinou odmítli. Když se nakonec nakladatel našel, řekl si o sponzorský příspěvek v desítkách tisíc. Na vydání mu přispěla Jihočeská univerzita. Jan Opatřil dosud vydal 7 knih, hlavními hrdiny jeho knížek pro děti jsou kapři. Píše ale také strašidelné povídky pro dospělé. Píše, čte v knihovnách, základních školách a kavárnách. Dělá, co ho baví a naplňuje. Jeho snem je mít jednou dům ve Skotsku.