Po Novém roce si lidé sáhnou opět hlouběji do kapsy. A některá města a obce se rozhodly zvýšit cenu za svoz komunálního odpadu.

Například obyvatelé Hav- líčkova Brodu si za komunální odpad připlatí. Od Nového roku o celou stokorunu. Nově budou platit za komunální odpad i cizinci žijící na území města, stejně jako osoby, které zde nemají trvalý pobyt, nicméně zde žijí a odpad produkují. Podle starosty města Jana Tecla je důvodů ke zdražení hned několik.

„Především náklady na svoz, třídění a likvidaci komunálního odpadu rostou. Občané dosud platili 500 korun ročně, od Nového roku to bude 600 korun. Umožňuje nám to novela zákona, která povoluje městům a obcím zvýšit poplatky za komunální odpad na tisíc korun ročně. V sousední Jihlavě se bude platit 720 korun, v některých dalších městech to bude až 700 korun," upřesnil starosta Tecl.

Město Havlíčkův Brod nezvedalo poplatky za komunální odpad celých pět let. Svoz, třídění a likvidaci komunálního odpadu dotuje město Havlíčkův Brod částkou devět milionů korun za rok.
Například zhruba před pěti lety se občané podíleli na nákladech za komunální odpad pětasedmdesáti procenty, letos je to již jen 46 procent.
„Podle mě je to nefér. Zvlášť k lidem, kteří odpad poctivě třídí, jsou sami a mají hluboko do kapsy," míní například paní Marie z Havlíčkova Brodu.

Přibyslav vyslala varování

Město Přibyslav zatím ceny za svoz odpadu zvyšovat nebude, ale  občanům posílá vážné varování. Podle odboru životního prostředí město léta poplatek nezvyšovalo.
Poplatek za osobu na rok  nepřesahuje 500 korun.

„Představitelé města ovšem doufají, že se zlepši třídění odpadů. Bilance předchozích let není pro Přibyslav příznivá, občané třídí stale hůře. Město za tříděný sběr získává určité finanční částky, které jsou pak zpětně použity v odpadovém hospodářství. Tyto částky jsou při malém množství vytříděného odpadu nízké a zdaleka nestačí pokrývat finance, které město Přibyslav vynakládá na likvidaci komunálního odpadu od občanů. Pokud se u občanů v příštím roce nezlepší tříděni, město Přibyslav bude nuceno poplatek za komunální odpad navýšit," varuje přibyslavský odbor životního prostředí.

V Chotěboři letos poplatky za odpady zvyšovat nebudou. Podle vedoucí odboru financí Olgy Jechové činí  poplatek  432 korun za osobu a rok, snížená sazba pro chataře a chalupáře je 216 korun. „Sníženou sazbu mají také děti do patnácti let. Kromě toho může městský úřad  využít svoji pravomoc a některé občany ve výjimečné situaci od poplatků za odpady osvobodit," říká Jechová. 

Se zvýšením poplatků za  odpad se budou muset smířit i ve Světlé nad Sázavou. Letos občan zaplatí místo 492 korun na osobu a rok 540 korun, ale městský úřad poskytuje  úlevy rodinám s dětmi, třeba až do šestadvaceti let,pokud rodiče prokážou, že děti nejsou ještě výdělečně činné.

Navýšení poplatků za odpady provádějí i některé obce. Zároveň ale hledají, jak za odpady ušetřit. Takovým typickým příkladem jsou Podmoklany u Ždírce nad Doubravou. „Loni občané platili za odpad 400 korun, letos to bude 420 korun. Mohli bychom samozřejmě cenu ještě mnohonásobně zvednout, ale obávám se, že by to pro některé občany byl velmi citelný zásah do rozpočtu," vysvětluje starosta Jiří Zatřepálek.

Podmoklany doplácí na odpady 110 tisíc korun ročně, vyberou od občanů zhruba pětačtyřicet tisíc. Proto se v Podmoklanech rozhodli podle starosty Zatřepálka zredukovat do budoucna počet kontejnerů a pokusit se zavést takzvaný pytlový systém. „V současné době je projekt v prvotní fázi příprav," upřesňuje starosta.