Městu to přinese výraznou finanční injekci do rozpočtu.

Podle starosty Tomáš Škaryda byl na začátku zajímavý návrh, který se po schválení zastupitelstvem stal realitou. „VaK nabídl městu Chotěboř i dalším obcím a městům, aby svoje veřejné osvětlení, které je mnohdy ve špatném stavu, převedli na Vak a stali se jeho akcionáři. Na oplátku se VaK bude o osvětlení starat, provádět modernizaci a opravy," upřesnil starosta.

Opravy za miliony

Podle jeho informací, pokud by město Chotěboř chtělo modernizovat veřejné osvětlení ve městě a osmi místních částech, přišlo by to na nejméně sedm milionů korun. „Výdaje na jedno osvětlovací těleso je pět tisíc korun. VaK převezme osvětlení do svého majetku, investuje, vymění stávající nevyhovující svítidla za typ LED, který je úspornější a výkonější," podotkl starosta. Město se tak stane akcionářem, stejně jako je tomu například v případě vodovodního a kanalizačního řadu. „Město Chotěboř je prvním městem v Kraji Vysočina i v Česku, které na nabídku VaK kývlo a stane se jeho akcionářem. Získáme tím například finanční injekce do rozpočtu v podobě dividend ve výši až 100 tisíc korun ročně," zdůraznil starosta Škaryd s tím, že právě díky činnosti společnosti VaK je na Havlíčkobrodsku jedna z nejnižších cen pitné vody, takže z převodu veřejného osvětlení do majetku společnosti nemusejí mít obce a města obavy.

Informaci chotěbořského starosty potvrdil rovněž předseda představenstva VaK Havlíčkův Brod Pavel Policar. „Je to novinka, která je v souladu s činností naší společnosti. To znamená úspěšně investovat, starat se o prospěch společnosti i našich akcionářů, být průkopníkem nového systému hospodaření bez rizika," zdůraznil Policar s tím, že VaK nechce mít zisk jen z vody a usínat na vavřínech, ale hodlá se pouštět i do jiných aktivit. Projekt veřejného osvětlení je jednou z nich.

Vše ošetří smlouva

„Postup je stejný jako u vodovodních trubek. Pokud budou města na Havlíčkobrodsku chtít, vloží svůj majetek, v tomto případě veřejné osvětlení do společnosti VaK, stanou se akcionáři," vysvětlil Policar.

Na oplátku podle jeho slov mohou města jen získat především bonitní akcie. Navíc odborníci společnosti VaK zajistí na systému veřejného osvětlení veškerou údržbu a opravy, kterou by města těžko zvládla. Projekt je určený jen pro města, případně obce, nikoliv pro soukromé firmy. Vše bude ošetřeno řádně sepsanou smlouvou

Kromě Chotěboře se ozývají ještě další města. Podle mých informací má zájem město Světlá nad Sázavou, Golčův Jeníkov a Havlíčkův Brod," podotkl Policar.