Jednu takovou připravili na sobotní podvečer i majitelé kempu Moře u rybníka Řeky nedaleko Krucemburku. Nazvali ji O titul mořského žraloka Žrouta a spočívá v pozření co největšího množství masa grilovaných kuřat.

„Úkolem soutěžícího bude sníst co nejvíce grilovaného kuřecího masa v několikaminutovém limitu," přiblížila za pořadatele Kateřina Zavadilová. „Každý účastník dostane před sebe na stůl na talíři zvážené grilované kuře a po konzumaci bude jednoduše převáženo to, co z něho zůstane. Tak zjistíme množství, které soutěžící snědl, a vyhlásíme vítěze," pokračovala Zavadilová. Ta dodala, že půjde o typicky letní veselou soutěž, která má nejen diváky, ale i její účastníky pobavit.

Zkušenosti z obdobných akcí, třeba ze soutěží v pojídání houskových knedlíků se svíčkovou omáčkou, ovocných knedlíků či bramboráků jsou takové, že v nich obvykle uspějí lidé, do kterých by to nikdo neřekl. Například Kamil Hamerský z Víru u Bystřice nad Pernštejnem dokáže během jedné hodiny spořádat až pět kilogramů jídla. Přitom váží „obvyklých" pětaosmdesát kilogramů při výšce 186 centimetrů. Připomeňme, že Kamil Hamerský dal opět o sobě vědět nedávno v Miroslavi, kde spořádal 102 meruňkové knedlíky. Vloni ve Vizovicích pak 196 švestkových knedlíků, všechny v limitu jedné hodiny.

Havlíčkobrodský obezitolog Miroslav Liška ovšem před podobnými extrémními „výkony" varuje. Připouští, že hladká svalovina žaludku, jehož objem je obvykle mezi půl litrem až litrem, se může roztáhnout až na dvojnásobek. „Daleko horší jsou ale následky. Každé přejídání totiž organismus extrémně zatěžuje. A přejídání, po mnoho let často opakované, končí třeba i diabetem," upozornil doktor Liška.

Podle jeho názoru může i výše uvedená soutěž v pojídání grilovaného kuřecího masa znamenat pro soutěžící jisté riziko.

Alkohol nepomůže, naopak přitíží

„Především kůže grilovaného kuřete bývá nasycena tukem, navíc je slaná a často i okořeněná. Rychlá a zřejmě i hltavá konzumace takového masa, navíc ve zvýšeném množství, může snadno vyvolat zažívací potíže. V krajním případě i zánět žlučníku či dokonce nebezpečný zánět slinivky břišní. Zapomenout nesmíme ani na skutečnost, že v grilovaném mase mohou být i bakterie salmonely," uvedl doktor Liška.

Na otázku, může-li se člověk na podobnou soutěž nějak připravit, odpověděl, že ne. Varoval nejen před „hladověním" v době před soutěží, ale také před konzumací alkoholu, a to jak před, tak i v průběhu takové soutěže. Alkohol podle jeho slov slinivku břišní dráždí a v kombinaci s tučným masem je toto dráždění ještě intenzivnější a může způsobit její zánět, jenž může probíhat velmi těžce.

„V případě následných obtíží je opravdu nezbytně nutné, aby lidé okamžitě přistoupili k dietním opatřením. V té nejelementárnější podobě to znamená příjem tekutin, například čaje, a konzumaci nekalorické stravy, dejme tomu sucharů," podotkl doktor Liška. Ten zdůraznil, že při závažnějších obtížích by lidé neměli váhat s vyhledáním lékařské pomoci.