V letošním ročníku potravinové sbírky na Vysočině štědří lidé darovali téměř šestnáct a půl tisíc tun potravin. „Najdou uplatnění u osob v sociální nouzi. Vlivem koronavirové pandemie vzrostl počet těch, kteří se dostali do obtížné životní situace. Každý svým osobním přístupem tak může pomoci,“ podotkl Vlček.

Pokud by ještě někdo chtěl přispět, ale nestihl přímo sbírku, má možnost. „Zájemci mohou chodit kdykoliv během roku. Přijímáme opravdu všechno, nejlépe aby to vždy byly trvanlivé potraviny,“ sdělila Iveta Vrbová, ředitelka společnosti Háta, provozovatele Potravinové banky Vysočina.

Jak upozornila Eva Horná z odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu, o fungování potravinových bank mají lidé často zkreslené představy. „Nefungují tak, že si sem může kdokoliv přijít pro jídlo. Jejich partnery jsou hlavně obce a sociální organizace, takže je tady jasná kontrola, co se s darovanými potravinami děje a kdo je přijímá,“ doplnila.