Výměna vedení se ale konat nebude. Radnice se totiž rozhodla konkurz zrušit.

„Komise otevřela obálky s přihláškami a koncepcemi uchazečů o místo ředitele. Všichni uchazeči byli pozváni do dalšího kola. Jeden z uchazečů však podal přihlášku s nedostatky, a proto byl vyzván k doplnění dokumentace. Žel po obdržení této výzvy se z konkurzu odhlásil," informoval starosta města Vlastimil Marušák.

Nastala tak situace, které se radnice chtěla vyhnout. „Chtěli jsme, aby v konkurzu bylo více nabídek, aby bylo možné hodnotit různé koncepce, nápady, které budou vycházet z různých zkušeností. Proto jsme se domluvili se současnou ředitelkou, že její práce ve škole skončí až koncem pololetí nového školního roku. Tedy tak, abychom měli čas stihnout v případě potřeby i více pohovorů s uchazeči," vysvětlil starosta.

Golčův Jeníkov není v této době jediné, které konkurz na ředitele školy pořádá. „Na Vysočině bylo podle vyjádření pracovníků, kteří se konkurzy zabývají, vyhlášeno nebývale mnoho výběrových řízení. Díky tomu bylo uchazečů jen velmi omezené množství. Na podzim by ale situace měla být lepší, protože konkurzů bude podstatně méně," vysvětlil starosta. „V tuto chvíli je dostatek času na další výběrové řízení, do kterého jsou samozřejmě zváni i dva uchazeči, kteří nyní postoupili do druhého kola. Oběma uchazečům jsme nabídli, že jim proplatíme náklady na účast v tomto kole výběru," upřesnil starosta.

Ideálním stavem v příštím kole konkurzu by podle jeníkovské radnice byla situace, kdy se do konkurzu přihlásí stávající dva uchazeči a zhruba tři další, z toho nejméně jeden z jiné základní školy, než je ta jeníkovská. „Pak bude konkurzní komise hodnotit širší spektrum osobností, vizí a možností, než by tomu bylo nyní, a stále ještě budeme mít dostatek času na výběr ředitele a předání školy," konstatoval starosta.

Vybírali i jinde

Konkurzy na ředitele školy se pořádají ze zákona vydaného resortním ministerstvem, které ukládá zřizovateli školy vyhlásit konkurz na ředitele školského zařízení. Ředitel je volen na dobu určitou. Do vyhlášeného konkurzu se „starý" ředitel školy samozřejmě může hlásit, pokud je s ním zřizovatel spokojený, může ho ve funkci potvrdit i nadále nebo nebude konkurz vypisovat vůbec. Naopak ředitel, který konkurz prohraje, by neměl podle zákona zůstat ve škole ani jako řadový učitel.

V poslední době se uskutečnila výměna ředitelů škol například ve Ždírci nad Doubravou nebo v Přibyslavi. Konkurz na ředitele školy se uskutečnil rovněž v Sobíňově. „Ředitelkou školy bude od srpna Jana Málková," informoval starosta obce Miloš Starý.
Škola v Jeníkově prochází v současné době náročným obdobím.

„Nejedná se o rekonstrukci školy, ale o přístavbu nové části, vzhledem k tomu, že takzvaný školní pavilon, v němž byly třídy I. stupně, po 23 letech již začal dosluhovat. Část ho byla ubourána a začala nová stavba. Bude v ní sedm učeben, veškeré sociální zázemí, výtah, bezbariérový přístup," informovala počátkem letošního roku ředitelka školy Marie Jiroušková. Nová část školní budovy bude propojena se stávající.