„O projektu jsme se dozvěděli již loni. Informoval nás o něm Kraj Vysočina, ale netušili jsme přesně, komu je vlastně určený. Domnívali jsme se, že je to projekt pro skutečně osamělé lidi bez příbuzných, kteří nemají nikoho. U nás v domově jich několik žije, ale když jsme je oslovili, řekli nám, že nic nepotřebují,“ informovala o počátcích projektu vedoucí Domova pro seniory U Panských sociální pracovnice Jitka Piskačová.

Nicméně projekt Ježíškova vnoučata vedení Domova U Panských zaujal a letos se do něj domov zapojil znovu a s velkým nadšením.

Svěcení varhan v kostele sv. Jana Křtitele v Krásné Hoře.
Varhany se opět rozezněly v plné kráse

„Přečetli jsme si podrobně, co tento projekt znamená, jak se do něho můžeme zapojit a co mohou naši obyvatelé od projektu čekat. Pravda je, že naši obyvatelé jsou velmi skromní. Byli tak zvyklí žít celý život. Moc nechtít, nikoho neobtěžovat. Jenže když s nimi mluvíte, ukáže se nakonec, že nějaké to přáníčko, byť hodně skromné, má každý. Pravda také je, že jsme byli překvapení, když jsme na webové stránky projektu nahlédli a zjistili jsme, co si někteří senioři přejí. Například svézt se na motorce Harley Davidson, proletět se balonem, dokonce se setkat s papežem. Naši senioři si přáli knížku nebo zapalovač. Paní, která u nás pečuje o zahradu, si nakonec přála aspoň sadu zahradnického náčiní, někteří obyvatelé požádali o nějaké pěkné povlečení na postel,“ konstatovala Piskačová.

Jak dodala, úžasný byl nápad, že by domov mohl prostřednictvím akce Ježíškova vnoučata, uskutečnit i přání klientů, kteří již nejsou sami zcela schopni vyslovit, co by chtěli.

Kvalitní bavlněná trička

„Tato přání jsme určili společně v týmu a dle potřeb našich obyvatel. Tak jsme si zkusili přát speciální přípravky na ošetřování kůže ležících klientů či kvalitní bavlněná trička bez umělých vláken, která nedráždí pokožku a jdou dobře vyprat, ale těžko se shání a dnes není jednoduché je koupit,“ prozradila Piskačová.

Jak dodala, nejenže dárci z různých míst republiky tato přání domovu pro seniory splnili, ale ji osobně zaskočila a dojala vlna osobního zájmu ze strany dárců, která dává tušit, že to s morálními kvalitami lidí v této přetechnizované společnosti není zas tak špatné.

„Nejenže dárci poslali krásně zabalené balíčky, s přáníčkem a často i dalším drobným dárečkem, psali dopisy, posílali fotografie, telefonovali, děti jim malovaly obrázky. Samozřejmě se našly i skutečně zajímavé příběhy. Jedna z našich obyvatelek si přála vidět starý film, ve kterém hrála v komparzu jako dvacetiletá, další z našich obyvatel si přál almanach Střední zemědělské školy v Havlíčkově Brodě, kde studoval,“ vylíčila průběh celého projektu v Domově U Panských Jitka Piskačová.

Katechetka Alena Sienská spolu s farářem Rudolfem Zahálkou na faře v České Bělé už deset let pořádají výstavu betlémů.
Rákosový, dřevěný nebo z perníku. Fara vystavuje betlémy

Ježíškova vnoučata je projekt Českého rozhlasu. Jeho prostřednictvím mohou dobrovolní dárci osamělým seniorům zpříjemnit Vánoce. Byl spuštěn web jeziskovavnoucata.cz, kde jsou zveřejňována přání osamělých seniorů. Lidé, kteří se do charitativní akce rozhodnou zapojit, si zde mohou přání zarezervovat a seniorům je splnit.

Autorkou projektu je jihlavská redaktorka Českého rozhlasu Olga Štrejbarová. Projekt probíhá ve spolupráci se státními i soukromými domovy pro seniory, Alzheimer centry, stacionáři a hospici. Přání, která senioři vyslovují, se zdaleka netýkají jen předmětů.

Z domova důchodců ve Ždírci napsala bývalá vlásenkářka z brněnského Janáčkova divadla, kde pracovala v opeře. Svěřila se, že má ráda vážnou hudbu a ráda by se znovu podívala do divadla. Obratem se ozvali zaměstnanci Horáckého divadla s tím, že splnění přání nebude žádný problém.