VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jídla bez masa nabízí stále více restaurací

Vysočina – Restaurace, kde nenajdete maso. Jídla vaří ze zdravých a čerstvých surovin. Vegetariánská strava si získává stále větší oblibu ve větších městech. Často láká i zákazníky, kteří normálně do svého jídelníčku maso zařadí.

15.9.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Pavel Sonnek

„Když nemám chuť na maso, tak si zajdu raději do vegetariánské restaurace. Přijde mi, že si tam s bezmasým jídlem vyhrají o hodně víc než jinde. Navíc věřím, že používají opravdu čerstvé suroviny. Nejradši chodím na saláty,“ vysvětlil důvod svých návštěv vegetariánských restaurací student Jiří Bejček.

Největší zastoupení takových restaurací má Jihlava, kde maso nenabízí hned na třech místech. V Třebíči a v Pelhřimově je konkurence mizivá. Najdete tam jen jedno místo pouze s vegetariánskou stravou. Pak jsou tu také restaurace jako C&H Food v Havlíčkově Brodě, které vedle masových jídel nabízí i početný výběr pro vegetariány.

Strávníků je hodně, nejen vegetariáni

Zájemců o jídla bez masa je dlouhodobě hodně, jejich počet podle majitelů neklesá. V loňském roce přibyla v Jihlavě třetí čistě vegetariánská restaurace a na počet zákazníků si nestěžuje. „Chodí k nám stále více lidí, zájem roste. Jsme noví a lidé se o nás postupem času dozvídají,“ řekla majitelka Bistra na tři tečky Simona Ryšavá.

Nejen vegetariáni navštěvují specializované restaurace. Strava bez masa láká i lidi, kteří jí všechno. V třebíčském podniku Lucky´s vege bistro tvoří vegetariáni odhadem pouze méně než deset procent zákazníků. Podle majitelky Soni Dvořákové hledají klienti poctivou kuchyni, kde si hlídají ingredience.

V Havlíčkově Brodě vloni nově otevřená restaurace C&H Food zařadila do svého menu hned od začátku rozsáhlou nabídku pro vegetariány. „Byl to náš záměr. Zařadili jsme tam i bezmasá jídla, protože po nich byla poptávka,“ sdělila provozní Veronika Hudečková. O kousek dál v Pelhřimově si však příliš strávníků cestu do zdravé restaurace Zahrada nenachází. „Otevřeno mám už přes tři roky a zájem není příliš velký,“ zmínila majitelka Ivana Eva Razimová.

Velká část restaurací s výhradně bezmasými jídly vsází na netradiční způsob servírování. Zákazníci, převážně ženy, kombinují několik částí různých jídel. „U nás lidé platí za váhu. Mohou si tak na talíř naložit ze třech plnohodnotných jídel to, co chtějí,“ seznámila s odlišností svého bistra Dvořáková.

Chtěli se najíst hlavně sami

K otevření vegetariánské restaurace mají majitelé různé důvody. Většina z nich jsou sami vegetariáni. „Šla jsem do toho, protože jsem se neměla v Třebíči kromě smaženého sýru s brambory kde najíst. Masu jsem se vyhýbala už od mala. Vegetariánkou jsem ale od té doby, co jsem otevřela bistro,“ svěřila se Dvořáková z Lucky´s vege bistro.

Spousta běžných restaurací zapomíná na alergiky. „Spousta zákazníků je alergických na různé věci. Já se snažím vařit pro ty, kteří nemohou lepek, a proto se těžko nají v normálních restauracích,“ vysvětlila Eva Razimová. 

Na jednom se všichni provozovatelé ale shodnou. Jde jim o kvalitu a čerstvost potravin. Základem vegetariánských jídel jsou zelenina a luštěniny. Vybírat je však z čeho. Třebíčské Lucky´s vege bistro nabízí široké spektrum světových kuchyní. Na jídelním lístku najdete indické, řecké, španělské nebo italské pokrmy. „Velkým favoritem zákazníků jsou lasagne snad na sto způsobů. Vaříme je každý týden. Zákazníci mají rádi všechny druhy,“ prozradila Dvořáková.

Do Bistra na tři tečky chodí lidé nejraději kromě obědů na dorty, sendviče nebo polévky. Zajímavostí je, že v Pelhřimově restaurace Zahrada přizpůsobuje výběr podle počasí. Jinak vaří v létě a jinak v zimě, protože některá jídla zahřívají a jiná naopak chladí.

Bezmasá strava je prospěšná, rizika však existují

Může člověk maso z jídelníčku úplně vyřadit? „U běžně dospělé generace větší příklon k bezmasým jídlům jednoznačně doporučuji. Jediné riziko vegetariánské stravy je, že ten jídelníček bude nedostatečně bohatý na bílkoviny a budou v něm převládat škroby a cukry. Člověk musí jíst pestře a potom má taková strava i léčebný efekt v podobě snížení cholesterolu,“ vysvětlil nutriční specialista Pavel Suchánek.

Bílkoviny z masa je důležité nahradit bílkovinami jinými, a to například z ořechů, luštěnin, kombinací semínek nebo sóji. Nahrazení masa pouze škrobem, tedy pečivem, brambory nebo těstovinami, může způsobit klesání svalové hmoty, kterou tvoří právě bílkoviny.

U dětí je situace jiná. „Vegetariánské stravování u dětí je velmi problematické, protože v takovém případě do toho musíte počítat s růstem a se specifickým požadavkem na vývoj orgánů, kostí a svalů. Nejen u dětí, ale u těhotných nebo kojících žen se vegetariánství nedoporučuje. Pokud není jiné cesty, tak opravdu je nutné spolupracovat se vzdělaným nutričním terapeutem,“ řekl Suchánek.

Autor: Redakce

15.9.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 18 000 Kč Prodavači potravinářského zboží prodavač/ka. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: - příjemné vystupování, samostatnost, spolehlivost, flexibilita, zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství, výhodou praxe, - příprava a prodej zboží, obsluha zákazníků, spolupráce s vedením prodejny, Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Zeman maso-uzeniny, a.s. - h.brod, Masarykova, č.p. 3552, 580 01 Havlíčkův Brod 1. Informace: Simona Novotná, +420 724 841 540. Doprava a logistika - Doprava a logistika Pomocní pracovníci v dopravě a 16 000 Kč Uklízeči veřejných dopravních prostředků uklízeč/ka vlakových souprav. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: - 12-ti hodinové směny (denní / noční), - úkolová mzda, - možnost prodloužení prac. poměru, Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: K.h. + h., s.r.o. - vlakové nádraží havlíčkův brod, U Topíren, č.p. 3886, 580 01 Havlíčkův Brod 1. Informace: Lucie Fikarová, +420 723 385 383. Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 90 Kč Číšníci a servírky číšník / servírka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 90 kč, mzda max. 100 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: časová flexibilita, praxe výhodou, Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Atos, spol. s r.o. ledeč nad sázavou, Husovo náměstí, č.p. 139, 584 01 Ledeč nad Sázavou. Informace: Radek Mysliveček, +420 739 290 456. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 90 Kč Prodavači textilu, obuvi a kožené galanterie prodavč/ka obuvi. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 90 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: prac. doba dle domluvy s vedoucí prodejny (cca 50 - 60 hod měsíčně, otevírací doba prodejny 8:00 - 17:30 hodin), dále za případnou nemoc nebo dovolenou vedoucí prodejny, Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Bohumil svoboda - pracoviště, Havlíčkovo náměstí, č.p. 158, 580 01 Havlíčkův Brod 1. Informace: Lukáš Svoboda, +420 739 428 493.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 22.–23. září 2018

Plavání s policejními želízky a vrhání slaměného balíku v sukni: videa víkendu

Pokládání základního kamene sportovní haly ve Světlé.
17

Ve Světlé položili základní kámen nové sportovní haly

Rozhledna, nový kulturák nebo knižní zahrada: tak vidí budoucnost studenti

Havlíčkův Brod – Deset tisíc hodin práce, 300 hodin konzultací nebo 700 hodin 3D tisku, to vše stojí za výstavou Vize Havlíčkova Brodu, kterou si mohou obyvatelé Brodu prohlédnout ještě o tomto víkendu v brodském AZ centru.

Požár kulturního stánku a co všechno chybí Praze: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 19. až 21. září 2018.

Dorostenci po výprasku na Kometě bodovali naplno

Dorostenci Bruslařů si chtěli napravit reputaci po extraligové vysoké porážce na Kometě Brno. To se jim povedlo na jedničku. Z Tábora si přivezli všechny čtyři body, i ten bonusový. Doma pak v derby s jihlavskou Duklou brali body tři. Bonusový získal po nadstavbové části soupeř.

Ledečská rezerva se propadla na čtvrté místo

Okresní přebor se začíná vyrovnávat a vedoucí celky se mění. Ledečské béčko získalo z posledních dvou zápasů pouze bod a propadlo se na čtvrtou příčku. Zato Herálec už natáhl šňůru vítězství na pět zápasů v řadě a vyšvihl se na vedoucí pozici. Staré Ransko a Kožlí si drží neporazitelnost a opanují druhé a třetí místo.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT