Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jídla za rok podražila. Oběd je za sto korun

Jihlava - V podstatě všichni, kteří podnikají v gastronomii, ceny jídel pozvolna zvyšují

1.8.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Jan Vraný

V červnu loňské᠆ho roku zaplatili zákazníci jihlavských restaurací za oběd na poledním menu v průměru devadesát čtyři korun a padesát haléřů. Nyní by se za takovou cenu již nenajedli, většina restaurací meziročně po᠆dražila. Letos v červnu tak přijde oběd v restauracích v krajském městě Vysočiny v průměru na devadesát devět korun a sedmdesát haléřů.

„Zdražování jídel považuji za přirozený proces, vzhledem ke zvyšování mezd. Vliv na zvýšení cen má určitě vliv i zavedení elektronické evidence tržeb,“ zmínil návštěvník restaurace Michal Krejčí.

Podle analýzy Českého statistického úřadu vzrostly ceny v restauracích a kavárnách v Česku v prvním čtvrtletí tohoto roku o 3,9 procenta. Celkově pak ceny stravovacích služeb podražily o 5,8 procenta. Ve stejné době loni meziročně ceny vzrostly pouze o tři procenta. „Růst spotřebitelských cen v oddíle stravování a ubytování byl ovlivněn zvýšením cen stravovacích služeb o 6,4 čtyři procenta a cen ubytovacích služeb o 2,1 pro᠆centa, v prvním čtvrtletí o jedna a půl procenta,“ uvedl ve své letošní druhé čtvrtletní zprávě Český statistický úřad. Ani letos tedy ceny jídel nestagnují, v Jihlavě tak nyní lidé za pokrm zaplatí v průměru o padesátník více než letos v březnu. Přestože restaurace zdražily, nejsou v Česku nejdražší. „Olomouc s Jihlavou jsou jedinými tuzemskými krajskými sídly, kde lze oběd pořídit v průměru za méně než stokorunu,“ řekl Tomáš Skolek ze společnosti Edenred, která sleduje útraty zaměstnanců pomocí stravenkových karet. Statistiku každý měsíc tvoří přes osm set tisíc transakcí v síti Mastercard v restauracích ve všech českých regionech.

„V restauraci udržujeme stálý růst cen, spojený hlavně s růstem nákladů a růstem minimální mzdy. Pravidelně jsme zdražovali v létě, to jsme však letos neudělali. S příchodem elektronické evidence tržeb se kvůli administrativní náročnosti zvedla cena pouze u poledního menu,“ řekl Deníku Miroslav Tomanec, provozovatel Radniční restaurace na Masarykově náměstí v Jihlavě.

„Jako pozitivum elektronické evidence tržeb beru to, že lidé byli po mediální masáži připraveni na zdra᠆žování v restaurcích, a ceny meníček tím pádem mohly stoupnout na reálnou hodnotu,“ poznamenal majitel restaurace Kolnička v Lukách nad Jihlavou Dalibor Špejtek. Jak dodal, z kvalitních surovin není možné připravit menu za sedmdesát korun. „Přijde mi, že někteří nadávají na zdražování v restauracích, ale často si neuvědomují, jak stoupá cena potravin v obchodech, v poslední době například u másla, sýrů nebo masa,“ podotkl Špejtek.

Podle indexu společnosti Edenred začaly útraty Čechů za obědy postupně růst od loňského října, a to v souvislosti se zdražováním některých potravin a dalších surovin. Výraznější nárůst nastal v prosinci, kdy začala být povinná elektronická evidence tržeb v restauracích. „Ve městech, kde za obědy lidé platí nejméně, je růst útrat pozvolnější, ale má delší trvání. Restaurace tam zjevně s ohledem na kupní sílu lidí rozložily cenový růst na delší období,“ uvedl manažer firmy Ticket Restaurant Jiří Brych.

IVANA ŘÍHOVÁ a PETR VYBÍRAL

Autor: Ivana Říhová, Redakce

1.8.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Spisovatelka Petra Braunová dá před volbami přednost knihám.
1

Spisovatelka Petra Braunová: Nevolím, není koho

Učitelka Alena Slavíková.

Učitelka v důchodu měla při volbě jasno

AUTOMIX.CZ

Absurdní šikana? Český řidič platil pokutu za překročení rychlosti o 1 km/h

Doby, kdy čeští řidiči mohli nad postihy za dopravní prohřešky spáchané v zahraničí v podstatě mávnout rukou, jsou dávno pryč. Dnes totiž existuje velká šance, že si vás "najdou" i po navrátu do České republiky. Oznámení o pokutě vám přitom může přijít i po několika měsících. A co je mnohem důležitější, pokutu můžete dostat i za naprostou banalitu.

Volím stranu, co myslí na vzdělání, chci na gympl, padlo při volbách v BAN!u

Havlíčkův Brod – Osmnáct jim sice bude až za pár let, ale už ve čtvrtek 19. října si poprvé vyzkoušely vhodit svůj hlas do volební urny. Řeč je o dětech, které jsou klienty havlíčkobrodského Nízkoprahového klubu BAN! při Oblastní charitě Havlíčkův Brod a které si právě v klubu mohly na vlastní kůži vyzkoušet, jak to ve volební místnosti vlastně chodí.

Hlasování začalo, otevřelo se 1 137 volebních místností

Vysočina – Úderem páteční čtrnácté hodiny, kdy v celé zemi začaly letošní sněmovní volby, se na Vysočině otevřelo 1137 volebních místností. Voliči, kteří do nich přicházejí, mohou odevzdávat své hlasy 419 kandidátům, kteří kandidují na kandidátních listinách 24 volebních stran.

Ostrov patří v Havlíčkově Brodě opět knihám

Havlíčkův Brod - Kulturní dům Ostrov v pátek opět ožil Podzimním knižním veletrhem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení