Je to soutěž v různých kategoriích, například výtvarné, literární a mimo jiné i v taneční.

Soutěž pro děti a mládež, které se věnují zachování lidových tradic a tanců svého kraje, pořádá každoročně již po několikáté Krajská organizace Pionýr. Poděkování zaslouží i město Chotěboř a jeho Dům dětí a mládeže Junior, které se již po třetí zdárně ujaly organizace této soutěže a vytvořily pro všechny výborné zázemí. Scházejí se tu pravidelně soubory malých i starších tanečníků z celé republiky i z ciziny. A tak tu lze potkat soubor Okřešánek z Okříšek, Vysočánek z Hlinska, Rouchováček z Rouchovan, Líšňáček z Brna, Pantlék z Němčic na Hané, Kamýčan z Kamýku, samozřejmě Kalamajka (dětská) z Havlíčkova Brodu a další. Z ciziny již několik let předvádějí a zpestřují soutěž dva soubory z Maďarska. Jsou to Mladá srdce a Zlatý bažant.

Nejvíc obsazena byla kategorie dětí do třinácti let. Tady ve dvou kategoriích soutěžilo hned deset souborů. Děti podávaly velmi pěkné a vyrovnané výkony a porota měla co dělat, než se shodla na pořadí.

Dětská Kalamajka z Havlíčkova Brodu soutěžila ve II. kategorii dětí do třinácti let s úplně novým pásmem říkadel, písní a tanců pod názvem Jarmark.

Pásmo sestavila a nacvičila paní Bohuslava Průšová, která měla velice dobrý nápad a šťastnou ruku při tvorbě pásma. Je to něco nového, neokoukaného a originálního. Tanec se povedl i všem dětem, ať malým či větším. Tancovaly s chutí a sklidily za to i zasloužený aplaus. Porota je sice umístila až na druhé místo, ale pro nás, co jsme je doprovázeli na vystoupení, byly jedničky.

Jen tak dále, dětská Kalamajko, přejeme vám mnoho dalších úspěchů a radosti z tancování!

Eva Vyoralová