Příležitost bude mít i ten, kdo by se rád seznámil s nějakou pohádkovou bytostí. V nadcházejících dnech jich totiž bude všude dost.

Hned první odpoledne jako v pohádce přivítá malé oslavence v sobotu od 14 hodin v okolí Mateřského centra Zvoneček v Havlíčkově Brodě. Pro nejmenší tu bude připraven bohatý program. „V případě nepříznivého počasí se akce uskuteční v AZ centru. Hlavně děti se mohou těšit na řadu her a soutěží, kterými je budou provázet pohádkové bytosti,“ uvedla Aneta Slavíková z brodské Oblastní charity.

Na lesní putování s pohádkovými bytostmi v tento den láká také Golčův Jeníkov. Akce začíná ve 14 hodin v klubu Vagón a blízkém okolí. Na programu je volná zábava s tancem, živá hudba nebo skákací hrad.

Kdo už má dost pohádek a dává přednost atrakcím na více kolech, může se vydat do Rušinova. O víkendu si tu dají dostaveníčko všichni fanoušci obřích vozů. Od pátku do neděle se tu koná 4. ročník Srazu truckšoférů. V sobotu proběhnou také oslavy Dne dětí. K poslechu zahraje kapela Splašený noty, chystají se zajímavé soutěže a nebude chybět ani spanilá jízda trucků.

V úterý 23. května se v areálu letiště v Počátkách uskutečnila tisková konference k nadcházejícímu Mistrovství ČR a Mistrovství Evropy v akrobatickém létání.
V Počátkách se v létě utkají špičky letecké akrobacie

Malí milovníci přírody si jistě nenechají ujít sobotní program v záchranné stanici pro hendikepované živočichy Pavlov. Čeká tu na ně nejen velmi populární vydra, lišák Lukáš, dravci a spoustu dalších zvířátek, ale také zábavné hry a opékání špekáčků. Na programu jsou rovněž komentované prohlídky, a to v 10, 13 a 15 hodin. Děti jistě zaujme i fakt, že z Pavlova pochází slavný večerníčkový Vydrýsek.

Pobavit se a zároveň si zajezdit na kole mohou děti i dospělí v Pelestrově. V areálu místní hospůdky je v sobotu čeká závod na kolech a pěší pohádková cesta. Závod i pohádková cesta odstartují ve 14 hodin. V 16 hodin nejmenší potěší Kouzelné divadlo Pinder, následuje vyhodnocení disciplín pro dospělé, opékání špekáčků a slavnostní zakončení večera ohňostrojem.

K oslavám Dne dětí se připojí také myslivci ze Statku Lesolg z Rozsochatce. V místním zámeckém parku pro ně budou připraveny ukázky mysliveckých tradic, sokolnictví a spousta zajímavých soutěží. Akce se koná v sobotu od 13 hodin.

Světelské sklárny Crystalite Bohemia za den zpracují až 150 tun skloviny. Mají pět tavicích agregátů, z nichž největší nový má kapacitu 45 tun. Nápojové sklo ve sklárnách vyrábějí tři linky, roční produkce činí 55 milionů kusů.
Sklárny ve Světlé se otevřou lidem. Veřejnosti představí i nové linky

Kdo by si nenašel čas v sobotu, má možnost pobavit se s dětmi i v neděli. Program pro děti v tento den chystá třeba Havlíčkův Brod ve spolupráci s AZ Centrem. Den dětí Na Plovárenské vypukne ve 14 hodin. Slavnostního zahájení se ujmou roztleskávačky ze skupiny Cheerleaders. Následují soutěže, malování na obličej, doprovodný program a nebudou chybět ani u dětí populární skákací hrady. Jako host vystoupí taneční skupina Tendenc.

Neděle bude dětem patřit i ve Světlé nad Sázavou. Zábavný program si pro ně od 9 hodin připravil místní hokejový klub. Akce plná zábavných her, soutěží, pohybových úkolů a odměn se bude konat na náměstí Trčků z Lípy.